Cumhurbaşkanı Erdoğan Amerika’daki iş insanlarına seslendi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Amerika’da iş dünyasının temsilcileriyle bir araya geldiği etkinlikte önemli mesajlar verdi. Cumhurbaşkanı, ABD ile ticaretin önündeki var olan engellerin kaldırılması için iş insanlarından girişimlerde bulunmasını istedi.

GÜNDEM 21.09.2021, 09:52 21.09.2021, 10:21
Cumhurbaşkanı Erdoğan Amerika’daki iş insanlarına seslendi

 Erdoğan, Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) tarafından Amerika’nın önde gelen iş dünyası temsilcilerinin de yüksek katılımıyla düzenlenen etkinlikte içinde önemli mesajların olduğu bir konuşma yaptı.

 Amerikan iş dünyasının farklı sektörlerini temsilen toplantıya katılan misafirleri selamlayan Erdoğan, geçtiğimiz mayıs ayında bazı Amerikan şirketlerinin yöneticileriyle video konferans yoluyla fikir alışverişinde bulunduğunu, yeni iş birliği ve yatırım imkanlarını ele aldıklarını belirtti.

Konuşmasında Türk Amerikan İş Konseyi'nin Amerikan iş dünyasının temsilcileriyle bir araya gelmelerine imkan sağladıkları için Erdoğan, konseye teşekkürlerini iletti.

Toplantının, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine olumlu katkı yapmasını dileyen Erdoğan, son yıllarda yaşanan önemli gelişmelerin iki ülke arasındaki stratejik ortaklığın önemini ve kıymetini bir kez daha gösterdiğini söyledi.

“Biden ile mutabığız”

Türkiye ile ABD arasında ekonomi ve ticaret başta olmak üzere güvenlikten teröre, savunmadan yatırımlara uzanan geniş bir alanda ciddi iş birliği imkanlarının bulunduğunu söyleyen Erdoğan,  devletlerin zaman zaman görüş ayrılıkları yaşayabildiklerini, ancak güçlü ilişkiler sayesinde bu zorlukların aşılabileceğinden bahsetti. Dostu olarak nitelediği ABD Başkanı Biden ile ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi konusunda iki tarafında mutabık olduğunu belirtti.

Türkiye ticaretin önemli halkası

Türkiye ile ABD arasındaki ticaret hacminin pandemiye rağmen geçen sene 21 milyar dolar gibi yüksek bir rakama yükseldiğine dikkati çeken Erdoğan, ABD'nin, Türkiye'nin en fazla ihracat yaptığı ülkeler sıralamasında 3. sırada yer aldığını da açıkladı. Ayrıca konuşmasında Türkiye'de faaliyet gösteren Amerikalı şirket sayısı 1971'e ulaştığını, . Amerika'nın Türkiye'deki doğrudan yatırımları 13 milyar doları bulduğunu ve Türk yatırımcıların da Amerika'da 7,2 milyar dolarlık doğrudan yatırım yaptığını vurguladı. Ayrıca Türkiye’nin salgın dönemi boyunca küresel tedarik zincirlerinin güvenilir bir halkası olduğunu kanıtladığına dikkat çekti. 



Yeni yasal düzenlemeler yapılacak

Erdoğan, geçen yıl yüzde 1,8'lik büyüme oranıyla Türkiye'nin G-20 ülkeleri içerisinde 2. sırada yer aldığını ve Türkiye’nin aynı dönemde G-20'de sanayi üretimi en çok artan ülkelerden biri olduğunu ifade etti.

 Erdoğan yatırımcılara da seslenerek, uluslararası yatırımcıların ülkemizde güvenle yatırım yapmaları için gerekli yasal düzenlemeleri hayata geçirmeye devam edeceklerini, ekonomimizi dönüştürecek yenilikçi ve çevre dostu adımlar attıklarını söyledi. 

“Ortak faaliyetler devam etmeli”

Ekonomik ve ticari dayanışmayı güçlendirmenin bir yolunun da iş birliği alanlarını çeşitlendirmek olduğunu belirten Erdoğan ABD ile enerji alanındaki iş birliğinin özellikle sıvılaştırılmış doğal gaz LNG sektöründeki ortak faaliyetler ile artarak devam ettiğinden bahsetti.

Bir dünya markası olan Türk Hava Yolları'nın, Amerika'da 10 noktaya doğrudan uçuş gerçekleştirdiğini, 23 Eylül'de de Dallas Havaalanı’na da direk uçuş başlatacağını dile getiren Erdoğan,  kurulan bu hava köprüsünün turizm başta olmak üzere ilişkilerimizin her boyutuna olumlu katkı sağlayacağını belirtti.

“Engeller kaldırılsın”

İş insanlarına bu konuda büyük rol düştüğüne dikkati çeken Erdoğan onlara, "Ticaretimizin önündeki engellerin kaldırılması konusunda Amerikan makamları nezdinde girişimlerde bulunmanızı bekliyoruz” diyerek beklentilerini dile getirdi.

Etkinliğe, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ticaret Bakanı Mehmet Muş ve AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım da katılım sağladı.

Yorumlar (0)