Ceren Damar davasında sanık avukatından iğrenç sözler: Soruşturma açıldı!

Çankaya Üniversite'sinde kopya çektiği gerekçesiyle tutanak tuttuğu öğrencisi Hasan İsmail Hikmet tarafından öldürülen akademisyen Ceren Damar Şenel davasında karar çıktı. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilen sanığın avukatı Vahit Bıçak'ın ifadeleri ise tepki çekti. Ankara Barosu, Bıçak hakkında disiplin soruşturması başlattı.

GÜNDEM 22.02.2020, 09:49 22.02.2020, 15:19
Ceren Damar davasında sanık avukatından iğrenç sözler: Soruşturma açıldı!

Ankara'da bulunan Çankaya Üniversitesi'nde kopya çektiği gerekçesiyle kendisi hakkında tutanak tutan Araştırma Görevlisi Ceren Damar Şenel'i (27) öldüren öğrenci Hasan İsmail Hikmet (23), dün ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. 

Ankara 33. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada, sanık avukatı Vahit Bıçak’ın reddi hâkim talebi kabul edilmedi.

Vahit Bıçak, esasa ilişkin savunmasında, "Sanık neler yapabilirdi de yapmadı; bunu açıklayacağım. Sanık elindeki silahla kantine girip birçok kişinin üzerine boşaltmamıştır. Boşaltabilirdi ama yapmadı. Odalarına gidip öğretim görevlilerini de taramamıştır." diye konuştu. 

"Hayatta olsaydı cinsel saldırıdan yargılanacaktı"

Sanık Hasan İsmail Hikmet ile maktule Ceren Damar Şenel arasında ilişki olduğu iddiasını tekrarlayan avukat, "Sanık maktulenin cinsel taleplerine boyun eğmek zorunda kalmıştır. Sanık cinsel saldırı suçunun mağduru olmuştur. Maktulenin doymak bilmeyen arzu ve hırslarına karşı sanık, psikolojik bunalıma girmiş, tedavi görmüştür. Ceren Damar şu an hayatta olsaydı cinsel saldırıdan yargılanacaktı.” şeklindeki iğrenç ifadeleri nedeniyle tepki çekti. 

Sanık avukatı, "Cumhurbaşkanımızın 15 Temmuz sonrası emriyle başlatılan birlik çağrısına rağmen Ceren Damar 15 Temmuz lehine teğet attı." dedi. 

"17 bıçak darbesi şehir efsanesi"

Vahit Bıçak, cinayet anına ilişkin şunları söyledi: 

"Sanık maktulü korkutmak için bıçağı çıkarmıştır. 17 bıçak darbesi şehir efsanesidir. Katılanlar bu çocuktan affetmeyi öğrensinler. Bu çocuğa merhamet etmek gerekir. Asıl insanlık dersini sanık vermiştir. İnsan öldürmekten pişmanlığını dile getirmiştir."

Bunun üzerine acılı baba Mustafa Damar, "Damat al o zaman" diyerek tepki gösterdi. Vahit Bıçak ise "Siz almışsınız zaten" karşılığını verdi. 

"Katil ruhlu adam"

Sanık avukatı, "Kızının katili üzerinden bir babanın rant sağlamaya çalıştığını gördükçe 'Böyle bir baba olamaz' dedim. Dava sonunda şikâyetçi olacağım." şeklinde konuştu.

Karşılıklı konuşma sırasında baba Mustafa Damar, "Senin arkanda da ağıt yakacağız." ifadesini kullandı.

Vahit Bıçak ise "Benimle ilgili ölüm tehdidinde bulundu. Katil ruhlu adam. Bu babaya söylenecek çok şey var. Herkes hak ettiği şekilde yaşıyor." dedi.

"Sanki engizisyon mahkemesi gibi"

Sanık Hasan İsmail Hikmet, son savunmasında pişman olduğunu belirterek, "Adil yargılandığıma inanmıyorum. Sanki engizisyon mahkemesi gibi. Tek diyeceğim şey hukuka uygun yargılama yapılmamıştır. Pişman olmamak mümkün değil can gitti. Kim neye inanır beni ilgilendirmez. Benim doğrularım bana yeter. Doğru kararı vereceğinize inancımız var." açıklamasında bulundu. 

Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı

Mahkeme Başkanı Hasan Şatır, sanık Hasan İsmail Hikmet'e "kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürme" suçundan sanığa ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildiğini bildirdi. 

Sanık Hasan İsmail Hikmet, ruhsatsız silah taşımaktan bir yıl, öğrenci Ahmet Eren’i silahlı tehditten ise 2 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Kararda sanığa verilen cezada indirim uygulanmadı.

Bakan Gül'den açıklama

Adalet Bakanı Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, kararın açıklanmasının ardından sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulundu. 

Bakan Gül, yaptığı paylaşımda, şu ifadeleri kullandı:

"Bugün Ceren Damar davasında vicdanların feryadını işiten Yargı; kazanmak için her yolu mubah gören anlayışa itibar etmeyerek, masum bir kadının hatırasını korumuş, insan onurunun kırılmasına da izin vermemiştir. ‘

Mahkemelerde savunmanın ahlaki ya da hukuki bir sınırı olmalı mıdır?’ sorusu, uzun süre hukuk dünyasını meşgul etmiş; nihayet modern hukuk, savunmanın etik ve yasal sınırlarını belirleyen kurallar öngörmüştür. Çünkü insan onurunun dokunulmazlığı, bütün hakların üzerindedir. Bu vesileyle, Ceren Damar’a bir kez daha Allah’tan rahmet, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı diliyorum. Cenazesi başında sevgili eşinin dediği gibi, iyi bir hukukçu, iyi bir mühendis, iyi bir doktor değil; önce iyi bir insan olmaya çalışın..."

Soruşturma başlatıldı

Ankara Barosu, sanık avukatı Vahit Bıçak hakkında disiplin soruşturması başlattı. 

Yorumlar (0)