Cemal Kaşıkçı davasının devredilmesine itiraz, acılı nişanlıdan geldi

Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’ın İstanbul’daki başkonsolosluğunda öldürülmesi hakkındaki davanın Suudi Arabistan’a devredilmesi konusunda resmi itiraz gerçekleştirildi. İtirazı, Kaşıkçı’nın Türk nişanlısı Hatice Cengiz yaptı.

GÜNDEM 14.04.2022, 17:34 15.04.2022, 09:38
Cemal Kaşıkçı davasının devredilmesine itiraz, acılı nişanlıdan geldi

Gazeteci Cemal Kaşıkçı, İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda, Suudi Arabistan’dan gelen şahıslar tarafından öldürülmüştü. Uzun süredir Türkiye’de olan bu dava için Cumhurbaşkanı Erdoğan sık sık Suudi Arabistan ve diğer ülkelerin adli makamlarından yardım isteyerek cinayetin çözülmesi için Suudi Arabistanlı şahısların Türkiye’ye getirilmesini ve yargılanmasını istemişti. Ancak şahıslar Türkiye’ye gönderilmemiş, Suudi Arabistan’da yargılandıkları dile getirilmişti. Seneler içinde hiçbir gelişme kaydedilmemesi sebebiyle davanın, 7 Nisan 2022 tarihinde Türkiye’de durdurulması ve Suudi Arabistan adli birimlerine devredilmesi hükmedildi. Kaşıkçı’nın Türk nişanlısı Hatice Cengiz, bu hüküm karşısında üzüntülerini dile getirerek itiraz sürecini başlatacağını ifade etmişti. O süreç, başladı.



“Davanın Suudi Arabistan’a devri, üstünün kapatılmasıdır”

Müşteki Hatice Cengiz, avukatı aracılığıyla, İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmek amacıyla 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ne dilekçe sundu. Bu dilekçede yargılamanın durdurulması ve davanın Suudi Arabistan’a devrinin kaldırılması, şu sözlerle talep edildi: “Onlarca ahlaki, hukuki ve siyasi sebepten ötürü bu kovuşturma ne herhangi bir ülkeye ne de Suudi Arabistan’a devredilebilir. Buna karşın 11. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kovuşturmanın devri kararı verilmiş olup eksik ve hatalı tesis edilen ilgili kararın kaldırılması zorunluluğu hasıl olmuştur. Türkiye Cumhuriyeti, egemenlik haklarından bu şekilde vazgeçmemelidir. Ülkemizin bu konudaki duruşu net şekilde belliyken yalnızca Adalet Bakanlığı’nın anlamsız ve mesnetsiz gerekçelerle olumlu görüş vermesi, bu davanın devrine sebep olmamalıdır.”

Yorumlar (0)