Çavuşoğlu'ndan 'Ermenistan' açıklaması

Mevlüt Çavuşoğlu, Meclis'te gerçekleştirdiği sunumda, Ermenistan ile normalleşme sürecinin başlayacağını açıkladı.

GÜNDEM 13.12.2021, 23:22 15.12.2021, 10:29
Çavuşoğlu'ndan 'Ermenistan' açıklaması

Meclis Genel Kurulu'nda, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı’nın yeni yıl bütçeleri üzerindeki görüşmeler devam etti.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Meclis'te gerçekleştirdiği sunumda, "Ermenistan ile normalleşme kapsamında karşılıklı olarak temsilciler atıyor olacağız. Her basamakta Azerbaycan ile beraber adım atacağız. Erivan ile charter uçuşlarını başlatacağız." sözlerini sarf etti. 

Ermenistan-Türkiye ilişkileri

Soyvetler Birliği sınırları içinde bulunan Ermenistan, 23 Eylül 1991'de bağımsız oldu. Türkiye, söz konusu ülkeyi 16 Aralık 1991'de tanıdı. 

Ermenistan’ın 1993'te Kelbecer bölgesini işgal etmesinin ardından ülkemizden Ermenistan'a direkt ticaret sonlandırıldı. İki ülke arasındaki hudut kapatılarak demir, hava ve kara yolu bağlantıları kesildi.

Diğer taraftan Ermenistan, 1915 Olayları'nın soykırım olduğunu öne sürmek ve bu kapsamda ülkemize karşı lobicilik çalışmaları yürütmektedir. 

İsviçre’nin öncülüğünde başlatılan süreç ile birlikte 10 Ekim 2009'da Zürih’te protokoller imzalandı. Fakat bu arabuluculuk da netice vermedi. 

Yorumlar (0)