Çavuşoğlu: İşte Ayasofya'nın tapusu, kimse bize akıl vermesin!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ayasofya'nın ibadete açılması konusundaki tartışmaya ilişkin açıklamada bulundu. Bakan Çavuşoğlu, Ayasofya'nın tapusunu göstererek, ABD ve Yunanistan'ın Türkiye'ye akıl verme hakkına sahip olmadığını söyledi.

GÜNDEM 11.06.2020, 12:21
Çavuşoğlu: İşte Ayasofya'nın tapusu, kimse bize akıl vermesin!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Ayasofya'nın statüsünün değiştirilerek ibadete açılmasına yönelik talimatı tartışmalara neden oldu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan konuya ilişkin sert açıklamalar geldi. 

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, katıldı bir canlı yayında, İstanbul'u 1453 yılında fetheden Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmet'in vasiyeti ile Ayasofya'nın tapusunu gösterdi. 

"Türkiye'ye akıl veremezler"

Bakan Çavuşoğlu, Fatih Sultan Mehmet'in vasiyeti ile vakfiyesinin bulunduğunu kaydetti. Bu yapıların tüm insanlığa ait olduğunu ancak nasıl değerlendirileceğine Türkiye'nin karar vereceğini belirten Çavuşoğlu, ABD ve Yunanistan'ın Türkiye'ye akıl verme hakkına sahip olmadığını söyledi.

Çavuşoğlu, bu ülkelerin inanç özgürlüğü konusunda hangi noktada olduklarının bilindiğini aktararak, imalı bir açıklamada bulundu. 

"Ayasofya uluslararası bir mesele değil"

ABD Dışişleri Bakanlığınca yayınlanan "2019 Uluslararası Dini Özgürlükler Raporu"nu topa tutan Çavuşoğlu, Ayasofya'nın asla uluslararası bir mesele olmadığını ve kimsenin Türkiye'yi sorgulamaması gerektiğini ifade etti.

Çavuşoğlu, ABD gibi bir ülkenin Türkiye'yi sorgulamasının yersiz olduğuna dikkat çekerek, söz konusu ülkeye Müslüman düşmanlığı, ırkçılık ve yabancı düşmanlığının hâkim olduğunu belirtti.

"Danıştay kararını verecek"

Ayasofya'nın fetihten 567 sene sonra tartışma haline gelmesini "manidar" olarak nitelendiren Çavuşoğlu, bir dernek tarafından Danıştay'a başvuru yapıldığını söyledi.

Çavuşoğlu, Danıştay'ın 2 Temmuz günü son kararını vereceğini aktararak, Ayasofya'nın Türkiye'nin egemenlik alanı olduğunu vurguladı.

"Avrupa'da camiye sahip olmayan tek başkent Atina"

Yunanistan'ın dini azınlıkların hakları hususunda yalnızca Türkiye'ye değil, dünyaya akıl verecek son ülkelerden biri olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, Avrupa'da camiye sahip olmayan tek başkentin Atina olduğunu ve de Selanik'te sürekli açık bir caminin bulunmadığını ifade etti.

"Batı Trakya'daki Türkler zor durumda"

Çavuşoğlu, Batı Trakya'da Türk azınlıklar tarafından seçilen müftülerin, namaz kıldırdıkları gerekçesiyle cezaya çarptırıldıklarını hatırlatarak, orada bulunan Türk azınlığın "Türk" ismini kullanamadığını ve Yunanistan'ın bu konuda üç defa mahkûm edildiğini de ekledi. 

Yorumlar (0)