Çavuşoğlu, G20'de konuştu: BM'nin reforma ihtiyacı var

Hindistan'da düzenlenen G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, BM'nin ve uluslararası örgütlerin kapsamlı bir reforma ihtiyaç duyduğunu kaydetti. Bu örgütlerde çok taraflılığın tesis edilmesi gerektiğine vurgu yapan Çavuşoğlu, "BM Güvenlik Konseyi'nde bölgesel temsil güçlendirilmeli. Uluslararası örgütlerin rolüne eleştirel bakabilmeliyiz. Bu nedenle 'dünya beşten büyük' demeye devam ediyoruz." dedi.

GÜNDEM 02.03.2023, 10:56 Hakan Öksüz
Çavuşoğlu, G20'de konuştu: BM'nin reforma ihtiyacı var

G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı, Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de gerçekleştirildi. Toplantıya katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından gösterdikleri dayanışma nedeniyle Hindistan Dışişleri Bakanı Jaishankar'a teşekkür etti. 

"Uluslararası örgütlerin rolüne eleştirel bakabilmeliyiz"

Küresel ölçekte gıda ve enerji güvenliğinin sağlanması gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, "Çok taraflılığın güçlendirilmesi gerekiyor. Bu kapsamda Birleşmiş Milletler (BM) için bir reform ihtiyacı söz konusu. Küresel çapta yaşanan sorunlara karşı uluslararası örgütlerin rolüne eleştirel bakabilmeliyiz. Sistemin kalbi BM'dir. Kalp ne kadar sağlıklıysa vücut o ölçüde sağlıklıdır. BM'de reform gerçekleştirmeden 'çok taraflılık' sağlanamayacak." ifadelerini kullandı.

Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly

"BM Güvenlik Konseyi'nde bölgesel temsil güçlendirilmeli"

Dünya Ticaret Örgütü, Dünya Sağlık Örgütü, BM Güvenlik Konseyi ve diğer birçok uluslararası kurumda kapsamlı bir reforma ihtiyaç duyulduğuna vurgu yapan Bakan Çavuşoğlu, "BM Güvenlik Konseyi'nde bölgesel temsilin güçlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. 'Dünya beşten büyük' sloganını tekrarlamaya devam ediyoruz. Bununla birlikte veto yetkisi bulunan daimi üye sayısının artması, Konsey'in etkisizliğini artıracak bir etmen olacaktır." dedi.

"Sürdürülebilir kalkınma için az gelişmiş ülkeler desteklenmeli"

Sürdürülebilir kalkınma için az gelişmiş ülkelerin desteklenmesinin önemine dikkat çeken Çavuşoğlu, 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündeminin maliyetinin yaklaşık 4 trilyon dolar olmasının tahmin edildiğini söyledi. Türkiye'nin bu boşluğu doldurmak için elini taşın altına koyan 3 ülkeden biri olduğunu kaydeden Bakan Çavuşoğlu, İstanbul Tahıl Anlaşması'nı örnek gösterdi.

Yorumlar (0)