Çavuşoğlu: “Dandias’ın içinde ukde kaldı, her gün Türkiye’yi konuşuyor” 

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Antalya Diplomasi Forumu (ADF) kapsamında başlatılan ADF Gençlik Forumu’nda gençlerin sorularını yanıtları. Çavuşoğlu'nun, Ergin Ataman’ın da katıldığı programda yaptığı soru-cevapta samimi anlar yaşandı. 

GÜNDEM 20.06.2021, 09:42 21.06.2021, 09:19
Çavuşoğlu: “Dandias’ın içinde ukde kaldı, her gün Türkiye’yi konuşuyor” 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya Diplomasi Forumu (ADF) kapsamında başlatılan ADF Gençlik Forumu’na katıldı. Çavuşoğlu, gençlerin sorularını yanıtladı. Hem gençlik dönemlerinden hem de bu dönemden bahseden Çavuşoğlu ve gençler arasında samimi anlar yaşandı. 

“Türk diplomasisi köklü bir geleneğe sahip” 

Çavuşoğlu, Türk diplomasisinin köklü bir geleneğe sahip olmakla birlikte artık dünyanın değiştiğini ve bu sayede sorunların da çeşitlendiğini aktardı. “Yeniliklere ayak uydurabilmek adına ne gibi şeyler yapabileceğimizi konuşuyoruz.” şeklinde konuşan Çavuşoğlu, Yeniden Asya Girişimi hakkında da konuştu: “Asya, tekrar ekonomik güç merkezi haline geldi. Ekonominin dengesi, senede 140 km hızla, Asya’ya doğru kayıyor.” 

“ADF’yi geçen sene gündeme getirdik, kısa sürede tanındık” 

Çavuşoğlu: “Dünyada pek çok konferans ve forum düzenleniyor. Biz de Türkiye’nin dış politikada konuşulmasını istedik ve ADF’yi geçen sene gündeme getirdik. Bu fikir, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından da desteklendi. Bu vizyonla bir sene boyunca çalıştık ve pek çok dijital etkinlik yaptık. Benzer konferans ve forumlardan da iş birliği tekliflerimiz karşısında olumlu yanıt aldık. Daha ilk toplantımızı yapmadan tanındık. ADF’nin logosu ise ilk meclis olduğu düşünülen Patara Antik Kenti’ndeki parlamento binasından esinlenerek yapıldı.” 



“Biz diplomatların, tek başına üstesinden gelmesi mümkün değil” 

Çavuşoğlu: “Dış politika o kadar geniş ki ona renk cümbüşü dememizin sebebi bu. Biz kariyer diplomatlarının tek başımıza bunun üstesinden gelmemiz mümkün değil. Sivil toplum, sanat ve spor alanında faaliyet gösteren kişiler bazen diplomatlardan daha etkili olabiliyor. Ben, parlamenter iken sporun çok etkisini gördüm. Antalya’da turnuvalar düzenledik. Uluslararası etkinlikler de düzenledik.” 

“Daha önce hiç derece almadığımız alanlarda başarılı olduk” 

Çavuşoğlu: “Daha önce hiç derece almadığımız alanlarda başarılı olduk. Bu da ülkenin imajını değiştiriyor. Spor diplomasisini önemsiyoruz. Basketboldaki savunma ve atak oyunundan örnek alarak ülke çıkarlarını her alanda savunmak da siyasetçilerin görevi. Başkalarının size yönelttiği suçlamalara ve ithamlara karşı dersi, bizim, diplomatlar olarak vermemiz gerekir.” 

“Dendias, her gün Türkiye’yi konuşuyor” 

Çavuşoğlu’nun bu açıklaması üzerine Ergin Ataman, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’ın Ankara’da düzenlediği basın toplantısını, basketboldaki atak oyununa benzetti. Bunun üzerine Bakan Çavuşoğlu, şunları dile getirdi: “Geri itmeleri falan basın toplantısında söyleyecektim fakat kendisi toplantıdan önce bana ‘Ben tartışma yaratacak bir şey söylemeyeceğim, sizden de aynısını bekliyorum.’ deyince bunları dile getirmedim. Fakat kendisi, toplantı sırasında oldukça agresifti. Atina’ya gittiğimizde gerçekleştirilen basın toplantısında bir şey söylememişti, kendisi gayet pozitifti. Ben, elbette ki iki seçenekli hazırlanmıştı. Dendias, her gün konuşuyor ama biz konuşmuyoruz. Ne varsa yüz yüze söylüyoruz. İçinde ukde kaldı galiba. Bu savunma da değil hücum da değil.” 

Yorumlar (0)