Brüksel’de kritik toplantı! Çavuşoğlu da katılıyor

Brüksel’de Ukrayna’daki son durumun ele alınacağı bir NATO zirvesi gerçekleştirilecek. NATO üyesi devletlerin dışişleri bakanlarının katılacağı önemli toplantıda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da yer alacak. 

GÜNDEM 06.04.2022, 16:19 07.04.2022, 09:16
Brüksel’de kritik toplantı! Çavuşoğlu da katılıyor

Belçika’daki önemli zirve Türkiye saati ile 19.00’da başlayacak. 2 gün boyunca devam edecek olan görüşmelerde ana gündem maddesi ise Ukrayna olarak ön plana çıkıyor. 

Blinken ve Stoltenberg’den ortak basın açıklaması

Gerçekleştirilecek olan kritik zirvede, ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ortak basın toplantısı düzenleyerek açılışı gerçekleştirecek. 

Bakanlar akşam yemeğinde bir araya gelecek

İki liderin ortak açıklamasının ardından toplantıya katılacak olan bakanlar akşam yemeğinde buluşacak. Bugün başlayacak olan görüşmeler, yarın da sürecek. 

Çavuşoğlu mevkidaşlarıyla ikili görüşmeler gerçekleştirecek

Zirveye katılmak üzere Brüksel’e giden Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun bazı ikili görüşmelerde de bulunarak bölgede son durumu ele alması ve Türkiye’nin beklentilerini mevkidaşlarıyla paylaşması bekleniyor. 

Ana gündem maddesi Ukrayna

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de kısa süre önce yaptığı konuşmada, NATO zirvesindeki ana gündemin Ukrayna ve bölgedeki son durum olduğunu duyurmuştu. 

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba da toplantıya katılıyor

Gerçekleştirilecek olan görüşmelerde Ukrayna’ya sağlanması planlanan yardımlar, destekleyici silah ekipmanları ve gerekli teçhizatlar gibi kritik konular ele alınacak. NATO zirvesine Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba da katılarak Ukrayna’nın NATO müttefiklerinden taleplerini ve beklentilerini katılımcılarla paylaşacak. Toplantıya aralarında Japonya, Avustralya ve İsveç gibi ülkelerin de bulunduğu 7 ülkenin dışişleri bakanları da davet edildi. 

Rusya’nın saldırgan tutumu ve bunun sonuçları değerlendirilecek

Toplantının içeriğine dair detayları paylaşan Genel Sekreter Stoltenberg, Brüksel’de Rusya’nın saldırgan tutumunu ve karşılığında uygulanması gereken sonuçları değerlendireceklerini duyurmuştu. Stoltenberg, bu önemli buluşmada ilerleyen süreçte Rusya ile nasıl ilişkilerin kurulması gerektiğini de istişare edeceklerini vurguladı. 

Madrid’deki toplantıda Çin’in küresel ölçekteki etkisi de ele alınacak

NATO mensubu devletlerin dışişleri bakanları, yaklaşık 2 ay sonra İspanya’nın başkenti Madrid’de de bir zirve gerçekleştirecek. Madrid’deki bu toplantıda da stratejik çalışmaların ele alınacağını duyuran Stoltenberg, Çin ile ilgili de ayrı bir parantez açarak, Uzakdoğu ülkesinin dünya genelindeki pek çok alanda artan gücü ve etkisinin de ele alınacağını sözlerine ekledi.  

Yorumlar (0)