Boğazlardan geçemeyen ABD, Dedeağaç'a yöneldi!

Yunan basınına göre Türkiye nedeniyle Boğazlardan askeri teçhizat geçiremeyen ABD, Dedeağaç Limanı üzerinden Ukrayna'ya yardım sağlayacak. Haberde, savaş gemilerini Dedeağaç Limanı'na demirleyecek olan ABD'nin bölgedeki deniz gücünün arttığına işaret edildi.

GÜNDEM 19.09.2022, 15:03 Hakan Öksüz
Boğazlardan geçemeyen ABD, Dedeağaç'a yöneldi!

Ukrayna ile Rusya arasında Şubat ayında çıkan savaştaki taraflardan birinin de ABD olduğu kabul ediliyor. Rusya'nın bölgede genişlemesini ve güç kazanmasını istemeyen ABD, çeşitli yaptırımlarla Kremlin yönetimini köşeye sıkıştırmak istiyor. Ukrayna'ya silah yardımında bulunan Washington yönetimi, Montrö Boğazlar Sözleşmesi nedeniyle Türkiye'nin kontrolündeki Boğazlardan askeri teçhizat yüklü gemileri geçiremiyor.

Yunanistan'da yayın yapan Kathimerini gazetesi, İstanbul ve Çanakkale Boğazı'ndan askeri yardım gemilerini geçiremeyen ABD'nin, Dedeağaç Limanı'nı kullanmak istediğini öne sürdü. Gazetenin iddiasına göre Dedeağaç Limanı'nı tıpkı Girit'te yer alan Suda Üssü gibi kullanmak isteyen ABD yönetimi, Balkanlardaki etki alanını genişletmeyi hedefliyor.

Romanya üzerinden Ukrayna'ya askeri teçhizat gönderilecek

Boğazların alternatifi olarak Dedeağaç Limanı'nın kullanılacağını öne süren haberde, "ABD ve Batılı NATO müttefikleri, Rusya'ya direnen Ukrayna'ya silah yardımı yapmak için bu yolu kullanacak. Askeri teçhizatlar, Romanya ve Polonya üzerinden Ukrayna'ya ulaştırılacak. Böylece Türkiye'nin Boğazları kapatmasının bir önemi kalmayacak." ifadeleri yer aldı. 

ABD savaş gemileri limana demirleyecek!

Habere göre ABD, yüksek manevra yeteneğine sahip olan ve gelişmiş silahlarla donatılmış savaş gemilerini Dedeağaç Limanı'na yanaştırmak için Yunanistan ile iletişime girdi. ABD'nin Dedeağaç planını uygulamaya koymasının, Rusya'nın bölgedeki etkinliğine darbe vuracağı öne sürüldü. Alternatif olarak Kavala Limanı ile ilgili de çalışmaların yapıldığı kaydedildi. 

Yorumlar (0)