Beyaz Türkler ne demek? Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın söz ettiği Beyaz Türk, kime denir?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde Gaziantep’te yaptığı konuşmasında söz ettiği Beyaz Türklerin kim olduğu merak konusu oldu Erdoğan, yaptığı açıklamada, hayvanlarına sahip çıkma yönünde  Beyaz Türklere çağrıda bulundu. Peki Beyaz Türkler kimdir? Beyaz Türkler nedir, Beyaz Türk kime denir, anlamı nedir? İşte detaylar…

GÜNDEM 27.12.2021, 11:17 28.12.2021, 14:17
Beyaz Türkler ne demek? Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın söz ettiği Beyaz Türk, kime denir?

Gaziantep mitingi sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Beyaz Türk" sözlerini kullanmasından sonra bu ifadenin detayları merak edildi. Erdoğan yaptığı konuşma sırasında, pitbull saldırısının ardından yaralanan küçük kız Asiye’nin yaşadığı faciaya tepki gösterdi ve hayvanlarına sahip çıkmaları yönünde "Beyaz Türkler"e çağrı yapmıştı. Peki Beyaz Türk kimdir?

Cumhurbaşkanı tepki göstermişti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gaziantep’te yaptığı miting sırasında "Asiye evladımızın başına gelenler… Beyaz Türkler, hayvanlarınıza sahip çıkın! Hamdolsun bu yavrumuz, şu an emin ellerde. Yavrumuzu, hocamız Ömer Özkan’a teslim ettik. İnşallah, operasyonlarla evladımızı sağlığına kavuşturacağız." sözlerini kullanmıştı.

Beyaz Türk kimlere denir? Beyaz Türklük nedir?

Genellikle literatüre Nilüfer Göle tarafından kazandırıldığı belirtilen Beyaz Türkler, Türkiye'deki seçkin ve şehirli bir grubu tanımlamak için kullanılan, genel anlamda Batılı yaşam tarzını benimsemiş, eğitim hayatının bir bölümünü ya da tamamını yurt dışında almış, ekonomik düzeyi yüksek ve güçlü bir azınlık grubu işaret eder. Kendilerini ilerici olarak sınıflandıran Beyaz Türkler, genel anlamda aydın ya da asker-sivil bürokratlardan oluşur. 20. yüzyıl sonlarından itibaren ortaya çıkan orta sınıf ile birlikte bu süreç, seçkinci bir söylemi de yanında getirmiştir.

Siyah Türkler kimdir?

‘Siyah Türkler’ ifadesi ise taşralılık-şehirlilik ikilemi çerçevesinde şekillenir ve sınıfsal bir temele oturtulur. Sıkı sıkıya geleneklerine bağlı, taşrada yaşayan, büyük bir bölümü işçi sınıfı, yükseköğrenim seviyesi ve oranı düşük olarak değerlendirilen bu grubun ekonomik gücü, yerel açıdan önem arz ederken, ulusal çaptaki sıçramaları ise son dönemde yaşanmıştır. 

Gri Türkler kimdir?

Gri Türkler ifadesine bakılacak olursa; Siyah Türklere kıyasla eğitim düzeyi biraz daha yüksek, ekonomik anlamda bu kapsamda güçlenmiş bir gruptur. Eğitim sektöründe genellikle aktif olup, orta ve alt düzey yöneticilik, küçük şirket sahipliği gibi iş gücüne katılırlar. Geleneklerine ve inançlarına bağlılıkları sebebiyle beyazlaşamamış Türkler’dir.

Yorumlar (0)