Bedelli askerlik düzenlemesi komisyondan geçti

Askeri Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Gerçekleştirilmesine İlişkin Kanun Teklifi, Meclis Milli Savunma Komisyonu’ndan geçti.

GÜNDEM 22.06.2022, 21:00 24.06.2022, 09:04
Bedelli askerlik düzenlemesi komisyondan geçti

Bedelli askerlik düzenlemesi komisyonda kabul edildi. 

Kabul gören teklife göre, yükümlü er ve erbaşlardan askeri araçları kullanmakla görevlendirilenler, araç kazası sebebiyle savaş malzemesine zarar vermek suçundan ağır kusur ve kast nedeniyle mahkum olmaları durumu dışında araç kullanımından dolayı oluşan zararı tazminle sorumlu tutulmayacaklar.

Astsubaylıktan çavuşluğa atananlar, başlangıç kademelerine bir kademe eklenerek 9'uncu derecenin 2'inci kademesinden göreve başlayacaklar.

Yükümlüler bedelli askerlik yapabilecek

MSB (Milli Savunma Bakanlığı) kadrolarında görev yapan kamu personelleri ile Askeralma Kanunu çerçevesinde askerlik hizmetini harfiyen yerine getiren yedek astsubaylar ve yedek subaylar ile er ve erbaşları ilgilendiren, askeri hizmete dair idari eylem ve işlemlerden doğan uyuşmazlıkların ortadan kaldırılmasında bölge idare mahkemelerinin yer aldığı Erzurum, Adana, Konya, İzmir, İstanbul ve Ankara'daki idare mahkemeleri yetkili olacak.

Yoklama kaçağı, bakaya veyahut saklı olup bedelli askerlik hizmetinden faydalanamayan yükümlülerin bu hizmetten yararlanabilmelerine olanak sağlanıyor. Ödenecek olan bedel, ödemenin gerçekleştirildiği gün geçerli olan memur aylık katsayısı üzerinden hesaplanacak. Seçimin ardından bedelli askerlikten faydalanma hakkı elde edip de vazgeçenler için yeni bir hak tanınmayacak.

Yorumlar (0)