Balkanlar barut fıçısı: Erdoğan devreye girdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sırbistanlı mevkidaşı Vucic ve Kosova Başbakanı Kurti ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Erdoğan, Kosova'nın kuzeyindeki son gelişmelere dair, bölgede kalıcı sulh ve istikrarın sağlanmasının yegane yönteminin diyalog sürecinde ilerleme temin edilmesi olduğunu kaydetti. Türkiye Cumhurbaşkanı, Türkiye olarak diyalog sürecinde üzerlerine düşen her türlü katkıyı vermeye hazır durumda olduklarını dile getirdi.

GÜNDEM 31.05.2023, 20:39
Balkanlar barut fıçısı: Erdoğan devreye girdi

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sırbistanlı mevkidaşı Aleksandar Vucic ve Kosova Başbakanı Albin Kurti ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. 


(Vucic)

Erdoğan'ı kutladılar

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen açıklama doğrultusunda, Kosova Başbakanı Kurti ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, bahse konu görüşmelerde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a tekrar Cumhurbaşkanlığına seçilmesi sebebiyle tebriklerini iletti.


(Kurti)

Erdoğan: Diyalog süreci ilerlemeli

Bölgesel hususlar ve ikili ilişkilerin de ele alındığı görüşmelerde, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kosova'nın kuzeyindeki son gelişmelere dair, bölgede kalıcı sulh ve istikrarın sağlanmasının yegane yönteminin diyalog sürecinde ilerleme temin edilmesi olduğunu kaydetti.

Türkiye Cumhurbaşkanı, Türkiye olarak diyalog sürecinde üzerlerine düşen her türlü katkıyı vermeye hazır durumda olduklarını dile getirdi.



Kosova-Sırbistan ilişkileri

Kosova, toplamda 117 ülke tarafından 'bağımsız devlet' olarak tanınmasına karşın kuzeyinde süren etnik gerginlikler ve BM'ye mensup olamaması sebebiyle 'Avrupa'nın donmuş ihtilaf noktalarından biri' şeklinde tanımlanıyor.

Sırbistan, 2008 senesinde tek taraflı bağımsızlığını duyuran Kosova'yı kendi toprakları olarak görüyor.

Dönem dönem karşı karşıya gelen Kosova ve Sırbistan, AB arabuluculuğunda 2011 senesinde başlatılan Priştine-Belgrad Diyalog Süreci çerçevesinde ilişkilerin normalleşmesi ve her iki ülkenin de birbirini tanıması için müşterek yol bulmaya çabalıyor.

Yorumlar (0)