AYM "kara yollarını" gösterilere açtı!

Anayasa Mahkemesi, "şehirler arası kara yollarında gösteri yürüyüşü düzenlenemez" ifadesinin yer aldığı kanun hükmünü iptal etti.

GÜNDEM 11.09.2020, 11:48
AYM "kara yollarını" gösterilere açtı!

AYM (Anayasa Mahkemesi), 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nda "Şehirler arası kara yollarında gösteri yürüyüşleri düzenlenemez" ifadeleriyle yer alan hükmün Anayasa'ya aykırı olduğuna karar verdi.

Baktığı bir davada 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nun 22'nci maddesinin birinci fıkrasında bulunan "… ve şehirler arası kara yollarında gösteri yürüyüşleri düzenlenemez." ibaresi ile muhatap olan Manisa 1. İdare Mahkemesi, ibarenin iptali için AYM'ye başvurdu.

Manisa 1. İdare Mahkemesi'nin başvurusunu dün yapılan gündem toplantısında esastan görüşen AYM Genel Kurulu, "… ve şehirler arası kara yollarında gösteri yürüyüşleri düzenlenemez." şeklindeki hükmün Anayasa'ya uygun olmadığına karar vererek iptaline hükmetti.

2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nun, toplantı ve gösteri yürüyüşü için yasak yerlerini tanımlayan 22. maddesinde, "...şehirler arası kara yollarında gösteri yürüyüşleri düzenlenemez." ifadesi bulunuyordu.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu söz konusu hükmü oy çokluğuyla iptal etti. İptal kararının gerekçesi ise daha sonra yazılacak.

Yorumlar (0)