Ayasofya'da ilk namaz 24 Temmuz'da! Peki neden bu tarih?

Tarihi kararın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Millete Sesleniş konuşmasında hersi karara saygı duymaya çağırdı. erdoğan yaptığı açıklamada ilk namazın 24 Temmuz'da Cuma namazıyla kılınacağını duyurdu.

GÜNDEM 10.07.2020, 21:05 10.07.2020, 23:46 Hanife
Ayasofya'da ilk namaz 24 Temmuz'da! Peki neden bu tarih?

Aysofya müze mi olsun cami mi tartışmalarına son nokta konuldu.  

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ayasofya’nın müze statüsünden çıkarılarak cami olması kararın ardından Millete Sesleniş konuşması gerçekleştirdi.

İLK NAMAZ 24 TEMMUZ'DA

Cumhurbaşkanı Erdoğan buradaki konuşmasında, Ayasofya’nın cami hazırlıklarını hızla tamamlayıp 24 Temmuz 2020 Cuma günü, cuma namazı ile birlikte ibadete açmayı planladıklarını duyurdu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından önemli satırbaşları şöyle;

-Erdoğan, Ayasofya Camisi’nin müze statüsünden çıkarıldığı için artık ücret girişinin alınmayacağını belirti.

Erdoğan: Herkese açık olacaktır

-Erdoğan açıklamasında,  Ayasofya Camisi'nin kapılarının yerli -yabancı, Müslim- gayrımüslim herkese sonuna kadar açık olacağının altını çizdi.

-İnsanlığın ortak mirası olduğu belirten Erdoğan, yeni statüsüyle herkesi kucaklayan, çok daha samimi ve çok daha özgün şekilde devam edeceğini söyledi.

Erdoğan: Karara saygılı olmaya davet ediyorum

-Erdoğan, herkesi yargı ve yürütme organları tarafından alınan Ayasofya kararına saygılı olmaya davet etti

-Her türlü görüşü anlayışla karşılayacaklarını belirten Erdoğan, Ayasofya'nın hangi amaçla kullanılacağı konusu, Türkiye'nin egemenlik haklarıyla ilgili olduğunu söyledi.

-Erdoğan bu konuda, görüş belirtmenin ötesindeki her türlü tavrı ve ifadeyi, Türkiye’nin bağımsızlığının ihlali olarak kabul edeceklerinin altını çizdi.

Erdoğan: Türk milletinin hakkı ilk inşa edenlerden daha az değildir

-Türk milletinin Ayasofya üzerindeki hakkının ilk inşa edenlerden çok daha fazla olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Ayasofya’ya büyük katkılarda bulunduğunu ve Türk milletinin güçlü bir şekilde sahiplendiğini söyledi.

-Erdoğan, Türkiye’de ibadete açık 435 kilise, sinagog ve havra bulunduğunu belirtti. Bu durumun Türkiye’nin farklılıkları zenginlik olarak gören anlayışın gösterdiğini ifade etti.

"İptal edilen karar hukuka aykırıydı"

Erdoğan, tek parti döneminde alınan kararın, tarihe bir ihanet olmasının yanında hukuka da aykırı olduğunu belirterek, “ Ayasofya ne devletin ne de herhangi bir kurumun malı değildir, vakıf mülküdür.” Dedi.

Erdoğan, Ayasofya kararına karşı çıkanlara, Vatikan’ın müzeye dönüştürülerek ibadete kapatılmasını talep etmekle Ayasofya’nın müze olarak kalmasında ısrarcı olmakla aynı mantığın ürünü olduğunu belirterek sözlerini tamamladı.

Peki, neden 24 Temmuz?

Ayasofya Camisi’nin açılışının tarihinin özellikle 24 Temmuz 1923 Lozan Barış Anlaşması'nın yıldönümüne denk getirilmesi ise gözlerden kaçmadı.

Lozan Antlaşması;
24 Temmuz 1923 tarihinde İsviçre'nin Lozan şehrinde, TBMM temsilcileriyle Britanya İmparatorluğu, Fransız Cumhuriyeti, İtalya Krallığı, Japon İmparatorluğu, Yunanistan Krallığı, Romanya Krallığı ve Sırp, Hırvat ve Sloven Krallığı (Yugoslavya) temsilcileri tarafından, Leman Gölü kıyısındaki Beau-Rivage Palace'ta imzalanmış barış antlaşması.
 

Yorumlar (0)