Ayasofya'ya ilişkin kritik gelişme! İmzalar atıldı

Ayasofya konusunda Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasında önemli bir protokole imza atıldı.

GÜNDEM 16.07.2020, 11:22 16.07.2020, 11:30
Ayasofya'ya ilişkin kritik gelişme! İmzalar atıldı

Ayasofya'yı 1934 senesinde müzeye dönüştüren Bakanlar Kurulu kararı iptal edilmişti. Böylece cami statüsüne yeniden kavuşan Ayasofya'nın ibadete açılmasına ve ilk namazın 24 Temmuz günü kılınmasına karar verilmişti. 

Birçok ülkeden söz konusu karara tepki gelse de Türkiye önüne bakmaya devam ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasında önemli bir protokole imza atıldı. Söz konusu protokole göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı koruma faaliyetlerini, Diyanet İşleri Başkanlığı ise din hizmetlerini yürütecek. 

"Ziyaretçiler artacak"

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Ayasofya'ya gelecek ziyaretçi sayısının artacağını düşündüğünü söyledi.

Prof. Dr. Erbaş, sadece Türkiye'den değil, diğer ülkelerden milyonlarca kişinin de Ayasofya'yı görmeye geleceğini ifade etti.

Diyanet İşleri Başkanı, imzalanan protokolün hayırlı olmasını dilediğini ekledi. 

"Türk milletine borçlular"

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ayasofya sağlam bir şekilde ayakta duruyorsa dünyanın bunu Türklere borçlu olduğunu aktararak, Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi'nin titiz bir şekilde korunacağını çünkü bunun tarihimize olan vefa borcumuz olduğunu belirtti.

Bakan Ersoy, din hizmetlerinin Diyanet İşleri Başkanlığı, koruma faaliyetlerinin ise Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütüleceğini ifade etti.

"Herkese açık ve ücretsiz"

Ersoy, Ayasofya'nın hem yerli hem de yabancı turistlere açık ve ücretsiz olacağına dikkat çekerek, Sultanahmet Meydanı'ndaki tapu binasının Kültür ve Turizm Bakanlığına devredildiğini de ekledi.

Yorumlar (0)