Atık ithalatına karşı harekete geçildi!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Avrupa'nın çöpünün Türkiye'ye girişini engellemek amacıyla harekete geçiyor.

GÜNDEM 17.12.2019, 11:10
Atık ithalatına karşı harekete geçildi!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, atık ithalatını kota ve izne bağlamak üzere hazırlanıyor. 

Yeni yılda yürürlüğe girecek mevzuat ile birlikte firmaların, kapasitelerinin en fazla yüzde 80'i oranında ithalat yapabileceği bildirildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ithalat izni verilecek. 

Ticaret Bakanlığı, Atık ithalatının Denetimi Tebliği'ni yayınladı ancak teknik olarak hazırlıklar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülüyor. Bakanlık, tebliğ taslağında plastik ve kâğıt öncelikli olmak üzere geri dönüşüm firmalarına kapasitelerinin yüzde 50'si kadar ithalat izni vermeyi içeriyordu. 

Sektör temsilcileri ile gerçekleştirilen toplantıda bakanlık, bu oranın yüzde 80'e çıkarılması hususunda ikna edildi. Fakat bakanlık yetkilileri, sıfır atık projesi ile Türkiye'de geri dönüşüm oranı arttıkça verilen ithalat izninin senelere bağlı olarak düşürüleceğini vurguladı.

Bakanlığa başvuru yapılarak izin istenecek

Hindistan, Çin, Vietnam, Endonezya ve Tayland'ın Avrupa ve Amerika'nın çöpüne kapıyı kapatması sonrası Türkiye'ye yönelen kirli atıkları durdurma planı 1 Ocak 2020 tarihinde başlayacak. Bu kapsamda geri dönüştürülebilir atık ithal etmek isteyen firmalar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına başvuruda bulunarak ithalat izni isteyecek. 

Bakanlık, firmaların işçi sayısı, aylık enerji tüketimi gibi koşulları da kapsayan ve TOBB onaylı kapasite raporlarını değerlendirerek uygun gördüğü firmalara ithalat imkânı sunacak. Teknik donanıma sahip olmayan, kapasitesi yetersiz, sözde lisans sahibi çantacı firmalar yani Türkiye'ye çöp ithal edenler, bu değerlendirmenin ardından ithalat izni alamayacak. Sonuç olarak Avrupa'nın tehlikeli çöpü de Türkiye'ye girmemiş olacak. 

Yorumlar (0)