'Ateş Serbest-2022' nefes kesti

TSK'nın (Türk Silahlı Kuvvetleri) ateş gücünün sergilendiği 'Ateş Serbest-2022' faaliyetinde Fırtına obüsleri, Kargu kamikaze drone, ATAK taarruz helikopterleri, F-16'lar, L-UMTAS ve Cirit füzeleri görev aldı. Hedefler, bahse konu silah sistemleri tarafından tam isabetle vuruldu.

GÜNDEM 18.10.2022, 18:45 19.10.2022, 17:20
'Ateş Serbest-2022' nefes kesti

TSK'nın ateş gücünü ortaya koyarak caydırıcılık sağlamayı, envanterinde bulunan silahların hedefteki etkisini test etmeyi ve kuvvetler arası ateş desteğinin koordinasyonunu geliştirmeyi hedefleyen müşterek faaliyete, toplam 825 personel katıldı.

Hedefler tek tek imha edildi

İlk etapta Pençe serisi dahil pek çok operasyonda etkin bir şekilde kullanılan milli piyade tüfek atışlarının yapıldığı faaliyette, keskin nişancı timleri de hedefleri tek tek vurdu. Bahse konu atışlarda Bora-12 ve KNT-76 keskin nişancı tüfekleri de kullanıldı. Keskin nişancı atışlarının ardından makineli tüfeklerle atış yapıldı. 

İstihkam birliklerince mayınlı bölgelerden geçit açılması görevinin başarıyla yerine getirilmesinin ardından uçaksavar, bomba atar ve Sarp silah sistemleri atışlarına geçildi. 

Ardından hareket halinde olan tank takımı, önce duran, akabinde hareketli hedefleri vurdu. Sonrasında zırhlı araçlarındaki toplar hedefleri ateş altına aldı. Hedeflerin imha edildiği atışları, tanksavar atışları takip etti.

Faaliyet bölgesindeki tankların, sis havanlarıyla mevziler arasında gerçekleştirdiği hareketin akabinde yaklaşık olarak 5 bin metredeki hedefe Kornet tarafından atış gerçekleştirildi. 

Faaliyet çerçevesinde ilk kez zırhlı tanksavar aracının üzerinden Cirit füzesi atışı da yapıldı. 

Son olarak F-16'lar geldi

Özel Kuvvetler Komutanlığı personelince kullanılan Kargu İHA'nın (insansız hava aracı) faaliyetine geçiş yapıldı. Kargu kamikaze drone tarafından, tespit edilen hedefe saldırı gerçekleştirildi. 

Obüs ve havan bataryalarının hedef bölgelerini vurmasının akabinde faaliyette, Fırtına obüslerinin atışlarına geçildi. 

CH-47 Chinook nakliye helikopterleri ve Skorsky helikopterleri, mühimmat dolu olan konteynerleri sahaya taşıdı. Ardından ATAK taarruz helikopterinin oluşturduğu helikopter taburu faaliyet bölgesine geldi. Bahse konu helikopterlerden, yerli ve milli üretim L-UMTAS ve Cirit tanksavar füzesi atışları gerçekleştirildi.

Hedeflerin imha edilmesinin akabinde faaliyet sahasına, iki F-16 savaş uçağı geldi. Uçaklar, dört ayrı hedefe atış yaptı. 

Yorumlar (0)