'Eresus kollari' Türkiye'de

Elazığ'a bağlı Baskil ilçesinde Avrupa'da ve ülkemizde ender olarak görülen, uğur böceğine benzerliğinden ötürü halk arasında 'uğur böceği örümceği' olarak da bilinen ve zehirli bir tür olduğu aktarılan 'Eresus kollari' türü örümcek tespit edildi.

YAŞAM 18.10.2022, 19:10 19.10.2022, 17:20
'Eresus kollari' Türkiye'de

Baskil kırsalında arkadaşlarıyla birlikte doğa gezisine çıkan Umut Ağrıtmış adlı yurttaş, yerde kırmızı renkli ve sırtındaki siyah noktaları ile adeta bir uğur böceğini anımsatan örümcek olduğunu gördü. Ağrıtmış, ilk kez gördüğü örümceği görüntüledi. 

Ağrıtmış'ın kayda aldığı görüntüleri inceleyen Kırıkkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tarık Danışman, basın mensuplarına, örümceğin IUCN'nin (Dünya Doğa Koruma Birliği) yayımladığı Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türlerin Kırmızı Listesi'nde bulunduğunu ifade etti.



"Zehirli bir tür"

Örümceğin 'Eresidae' ailesinin 'Eresus' cinsinden olduğunu kaydeden Danışman, Avrupa'da ve ülkemizde ender olarak görüldüğünü ve 'kadife örümcek' veyahut 'uğur böceği örümceği' olarak da isimlendirilen 'Eresus kollari' türü örümcek olduğunu belirtti.

Danışman, ülkemizde ender görülen bu türe ilişkin araştırmalar gerçekleştirdiklerini dile getirerek, "An itibarıyla nesli tehlike altında olan örümcek türlerinden biri. Kırsal bölgelerde toprak içinde yaptıkları yuvalarında yaşıyorlar. 'Eresus kollari' erkek bir örümcektir. Zehri sebebiyle insanlar etkilenebilir. Soktuğu yerde bölgesel acı yaşanabilir. Ateş artışı, baş ağrısı ve kalp atım hızında artış oluşturabilir. Bu tür için ölüm vakası ise bildirilmemiştir." sözlerini sarf etti. 

Yorumlar (0)