Atatürk'ün hiç bilinmeyen röportajı ortaya çıktı! 'Biz köle olmayacağız'

Mustafa Kemal Atatürk'ün, Fransız ‘Le Temps’ gazetesinden Paul Gentizon isimli bir gazeteciye verdiği röportajı ortaya çıkaran AK Partili Halil Özşavlı, röportajda Mustafa Kemal Atatürk’ün 'Yeni Türkiye' vurgusunu ön plana çıkardı.

GÜNDEM 10.11.2023, 08:10 10.11.2023, 08:25
Atatürk'ün hiç bilinmeyen röportajı ortaya çıktı! 'Biz köle olmayacağız'

Mustafa Kemal Atatürk'ün, 98 sene önce Le Temps’ten gazeteci Paul Gentizon'a verdiği ve şu ana kadar bilinmeyen röportajını, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili tarihçi Doç. Dr. Halil Özşavlı ortaya çıkardı.

“Mesajlar bakımından oldukça kıymetli”

İngiliz Milli Arşivi'nde araştırma yaptığı esnada tesadüfen bulmuş olduğu bir belgenin önemini daha sonra fark ettiğini belirten Özşavlı, Büyük İzmir yangınına ilişkin araştırma yaptığı sırada İzmir Limanı’nda demirleyen bir İngiliz savaş gemisi olarak bilinen Curacoa’nın defterinde Mustafa Kemal Atatürk ile bir röportaja rastladığını kaydetti. Bu röportajın daha önce hiç yayımlanmadığını belirten Şavlı, “Mustafa Kemal'in verdiği mesajlar bakımından oldukça kıymetli." sözlerini kullandı.

Özşavlı,  12 Şubat 1923'te Fransız Le Temps gazetesinden Paul Gentizon'un, yüz yüze Atatürk ile röportaj yaptığını açıkladı ve şunları söyledi:

"Gentizon, bu röportajı, Coracoa isimli İngiliz savaş gemisinin kaptanına rapor ediyor. Ardından kaptan da bunu seyir defterine işliyor. Bu röportaj daha sonra Le Temps gazetesinde yayımlanmış mı diye baktım. Dönemin Le Temps gazetesinin yayınını buldum. Orada da çıkmamış. Atatürk Araştırma Merkezi'ne ilettim bunu, sonra kendim araştırdım, Mustafa Kemal Atatürk’ün bu röportajı asla bilinmiyor. Bu sebeple bu röportajın ilk defa ortaya çıktığı ve daha önce yayımlanmamış olduğunu belirledim.” 

Atatürk’ten ‘Yeni Türkiye’ vurgusu

1,5 sayfalık röportajda Atatürk'ün, üç defa "Yeni Türkiye" sözlerini kullandığına vurgu yapan Özşavlı, şunları belirtti:

"Atatürk, 'Kapitülasyonları hiçbir şart altında kabul etmeyeceğimizi, bağımsızlığımızı kazanmak için savaştığımız 4 sene boyunca daima ifade ettim.' diyor. Mustafa Kemal Atatürk, 'Bu konuda Fransızların diğerlerinden daha uzlaşmaz olması şaşırttı beni. Ülkemin ve şahsımın Fransa'ya karşı duyguları ve hisleri dostanedir. Fransız devleti, bağımsızlığımızı tehlikeye atacak şartları kabul etmemiz konusunda ısrarcı olması halinde biz bu bakımdan bu ısrarın dostane olduğunu kabul edemeyiz. Yeni Türkiye, diğer devletler ve milletler gibi yaşamına devam etmek istiyor. Biz Yeni Türkiye'nin, ikinci bir Çin ya da koloni olarak görülmesine karşıyız. Biz köle olmayacağız. Eylemlerimizi harekete geçiren yegane şey, tam bağımsızlığa yönelik talebimizdir ve Fransız milleti, tutumumuzun farklı bir motivasyondan kaynaklandığını asla düşünmemelidir. Fransa ile iyi ve olumlu ilişkiler kurmak arzusundayız çünkü iki ülkenin pek çok müşterek çıkarı var. Bu, karşılıklı ilişkiye dönerse  en yararlısı olacaktır. Olmazsa sonsuz sıkıntılar var olacaktır.' sözlerini kullanıyor. Röportaj, Mustafa Kemal’in, 98 sene önce tam bağımsızlığa ve Yeni Türkiye'ye vurgu yapması açısından oldukça kıymetli."

Yorumlar (0)