Aşıların yan etkisi var mı? Bilim Kurulu üyesi tek tek sıraladı

Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, koronavirüs aşılarının yan etkisi olup olmadığını ayrıntılı bir şekilde anlattı.

GÜNDEM 23.06.2021, 20:37 24.06.2021, 14:14
Aşıların yan etkisi var mı? Bilim Kurulu üyesi tek tek sıraladı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın başkanlığında gerçekleştirilen Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sona erdi.

Toplantının ardından Bilim Kurulu mensupları ile birlikte kameraların karşısına geçen Bakan Koca, salgının seyrine ilişkin bilgi verdi.

Kara'dan iç rahatlatan açıklamalar

Bakan Koca açıklamasının ardından sözü COVID-19 (yeni tip koronavirüs) aşılarında yan etkilerin neler olduğunu açıklaması için Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara'ya bıraktı.

Aşıda rastlanan yan etkileri kamuoyuna rakamlarla aktaran Kara, aşı yaptırmakta tereddüt eden yurttaşların içini rahatlatacak açıklamalarda bulundu.

"İki aşıda da ciddi yan etki yok"

Kara'nın konu ile ilgili açıklaması ise şu şekilde:

"Türkiye'de aşının yan etkileri, istenmeyen etkileri yakından izleniyor. Aşının ardından yan etki izleme sistemi kapsamında düzenli olarak bu bilgiler toplanıyor. Her kentte aynı çalışma yürütülüyor. Çok ender olarak görülen yan etkilerden bir tanesi aşının yapıldığı bölgede kızarıklık, şişlik, kolda ağrı gibi etkiler. Söz konusu istenmeyen etkiler her iki aşıda da 24 saatten fazla sürmüyor.

"BioNTech de Sinovac da güvenli"

"Yüzde 8'lik bir kısımda 2 gün kadar kolda ağrısının sürebildiğini görüyoruz. Sistemik dediğimiz ve tüm bedeni etkisi altına alan kas ağrısı ve yorgunluk da görülebiliyor. Bu yan etkiler ise yüzde 10-15'lik kısmında görülüyor. Bunların hiçbiri kalıcı değil. Yine ender olarak baş ağrısı da görülüyor. Baş ağrısı en fazla 3 gün sürüyor. Gündelik hayatı etkileyecek oranda bir yan etki veyahut istenmeyen etki görülmüyor. Dünyaya bakıldığında çok daha ağır yan etkiler söz konusu fakat ülkemizde kullanılan aşılarda durum bu şekilde."

Yorumlar (0)