ABD'den Türkiye'ye 'Kabil Havalimanı' için kritik ziyaret

ABD Dışişleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı yetkililerinden oluşan bir heyet, Afganistan'ın başkenti Kabil'de Hamid Karzai Havaalanı'nın güvenliği hususunu görüşmek üzere ülkemizi ziyarette bulunacak.

DÜNYA 23.06.2021, 21:08 24.06.2021, 14:14
ABD'den Türkiye'ye 'Kabil Havalimanı' için kritik ziyaret

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Binbaşı Rob Lodewick, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Bu hafta, ABD Dışişleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı yetkililerinden oluşan bir heyet, Afganistan'da Kabil Havaalanı'nın güvenliği hususunu görüşmek üzere Türkiye'ye gidecek." ifadelerini kullandı.

"Anlaşmanın son aşamasındayız"

Lodewick, söz konusu görüşmenin detaylarına dair bilgi vermezken, ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Kuvvetler Komitesi'nde 2022 yılının savunma bütçesine dair bir oturumda açıklama yapan ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley, herhangi bir yazılı anlaşmanın an itibarıyla olmadığını fakat görüşmeleri ilerlettiklerini dile getirdi.

Milley, "Bu hafta Türkiye ile bir toplantımız var. Sanırım anlaşmanın son aşamasındayız. Türkiye adına çok fazla konuşmak istemiyorum ve nihai bir anlaşmanın neticesini önceden vermek istemiyorum fakat Kabil Havaalanı'nın güvenliğinin sağlanacağı hususunda eminim." sözlerini sarf etti.

NATO Zirvesi'nde de konuşulmuştu

Türkiye, NATO Kararlı Destek Görevi çerçevesinde Afganistan'daki Kabil Hamid Karzai Havaalanı'nın işletilmesi misyonunu 2015 yılından bu yana sürdürüyor.

ABD Afganistan'dan birliklerini çekerken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden'ın NATO Zirvesi esnasında yaptıkları görüşmede Kabil Havalimanı'nın güvenliği hususu da gündeme gelmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO'da gerçekleştirdiği basın toplantısında, ülkemizin orada kalabileceğine ilişkin niyetini mevkidaşlarına aktardığını dile getirmişti.

Yorumlar (0)