Arapça tabelalarla ilgili karar!

Türkiye'de esnaflık yapan Suriyelilerin Arapça tabelalarıyla ilgili yeni gelişme yaşandı.

GÜNDEM 01.07.2019, 21:58
Arapça tabelalarla ilgili karar!

İçişleri Bakanlığı tarafından başlatılan uygulama kapsamında Kilis'te esnaflık yapan 531 Suriyeli esnafın Arapça yazılı tabelaTürkçesiyle değiştirildi.

Edinilen bilgilere göre, Arapça tabelaların Türkçeye çevrilmesi uygulaması ilk olarak Kilis'te başlatıldı.

Yüzde 75 kriteri getirildi

Uygulama kapsamında Kilis'teki Suriyeli kanaat önderleri ve esnaf temsilcileriyle toplantılar yapıldı. Toplantılarda her tabelanın yüzde 75'lik bölümünde Türkçe, yüzde 25'lik bölümünde ise Arapça ifadelerin yer alması kararı alındı ve alınan karar Suriyeli esnafa ilan edildi.

Şu ana kadar 531 tabela değişti

Uygulama kapsamında şimdiye kadar esnaflık yapan 531 Suriyelinin Arapça yazılı tabelası Türkçesiyle değiştirildi.

6 ay sonra tabelaların tamamı değişmiş olacak

Katıldığı bir televizyon programında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, altı aya kadar Arapça tabelaların tamamının değiştirileceğini açıklamıştı.

Arapça tabelaların Türkçeye çevrilmesi uygulamasına dikkat çeken İçişleri Bakanı Süleyman Soylu şunları söylemişti:
"Kilis'te yaptık. Bir standart var, tamamı Türkçe oluyor. Altında ufak bir Arapça yazmak istiyorsa yazsın. Standardı var bu işin, tamamını değiştireceğiz. Nizam, kural neyse buna herkes uyacak." 

Tüm ülke genelinde uygulanacak

Kilis'te başlatılan Türkçe-Arapça tabela uygulamasının tüm ülkeye yayılması için çalışmalar devam ediyor. Altı ay içinde ülke genelinde Arapça yazılı tabelalar yerini Türkçe yazılı tabelalara bırakacak. İşletme sahipleri bu tabelaların altına küçük bir yazıyla Arapça yazı yazabilecek. Ancak Arapça yazı oranı, tabelanın yüzde 25'ini geçmeyecek.

Yorumlar (0)