Ankara-Tahran tren seferleri başlıyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Türkiye ile İran arasında demir yolu ile yük ve yolcu taşımacılığının artış gösterdiğine işaret ederek, Ankara-Tahran arasında Trans Asya Tren seferlerinin 14 Ağustos gününden itibaren karşılıklı olarak yeniden başlayacağını duyurdu.

GÜNDEM 11.08.2019, 14:28
Ankara-Tahran tren seferleri başlıyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, İran ile yapılan iş birliğinin demir yolu alanında da sürdüğünü kaydederek, iki ülke arasındaki yolcu taşımacılığının gelişmesine büyük katkıları olan Trans Asya Treni'nin uzun bir aradan sonra yeniden Ankara-Tahran arasında seferlerine başlayacağını bildirdi.

2015 yılında seferlerine ara verilen Tebriz-Van yolcu tren seferlerinin, 2018 Haziran ayında haftada bir olmak üzere yeniden başlatıldığını ifade eden Bakan Turhan, yoğun talep üzerine güzergahın Tahran'a kadar uzatıldığını açıkladı.

Turhan, Tahran'da düzenlenen 8. Ulaştırma Karma Komisyonu Toplantısı'nda alınan karar gereği, mayıs ayında Tahran ve Ankara'da TCDD Taşımacılık AŞ ile İran demir yolları yetkilileri arasında görüşmeler yapıldığını belirterek, geçici olarak ara verilen Trans Asya Tren seferlerinin başlatılması hususunda anlaşmaya varıldığını söyledi. 

"Haftada bir gün sefer yapılacak"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Tahran'dan 7 Ağustos akşam saat 22.05'te 65 yolcusuyla hareket eden trenin Van, Muş, Elazığ, Malatya, Sivas, Kayseri'den sonra dün sabah saatlerinde Ankara'ya ulaştığını kaydetti. Bakan Turhan, 188 yolcu kapasiteli trenin 14 Ağustos gününden itibaren de Ankara-Tahran arasında karşılıklı olarak haftada bir gün sefer yapacağını bildirdi. 

"Seyahat süresi 57 saat olacak"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, trenlerin Tahran-Van arasında İran RAJA şirketine ait 6, Tatvan-Ankara arasında da TCDD Taşımacılık AŞ'ye ait 5 adet dörtlü kuşetli vagonlardan oluşturulacağını belirterek, "Van-Tatvan ve tersi yöndeki seyahatler, Van Gölü'nde işletilen feribotlarla sağlanacak. Ankara-Tahran arasında seyahat süresi, yaklaşık 57 saat olacak." dedi.

Bakan Turhan, İran ile başlatılan blok tren uygulaması ile iki ülke arasında bu yılın ocak ve temmuz ayları arasında, geçen yılın aynı dönemine göre 40 bin ton daha fazla yük taşındığına dikkat çekti.

"Yük ve yolcu taşımacılığı artış gösterdi"

Söz konusu miktarın yıllık 90 bin tona ulaşmasının amaçlandığını vurgulayan Turhan, İran ile Türkiye arasındaki yük ve yolcu taşımacılığının giderek artış gösterdiğine işaret etti. Turhan, bundan son derece memnun olduklarını, yeni taşıma koridorlarının geliştirilmesinin her iki ülkenin taşımacılığı ve ticareti açısından önemli taşıdığını söyledi.

"İran Asya'ya, Türkiye Avrupa'ya açılan kapıdır"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Türkiye'nin İran açısından 'Avrupa'ya açılan kapı' olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sonlandırdı:

"İran da Türkiye için başta Orta Asya olmak üzere Asya'ya açılan kapıdır. Ülkemiz, Asya ile Avrupa ve Orta Doğu arasında önemli bir uluslararası demir yolu koridoru haline gelmektedir. Marmaray, Bakü-Tiflis-Kars demir yolu hattıyla Avrupa ile Gürcistan, Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan, Kazakistan, Rusya başta olmak üzere birçok ülke ile en avantajlı demir yolu koridoru oluşturulurken, İran ile de demir yolu bağlantımız güçlendirilmektedir. Burada yük ve yolcu trafiğinde sürdürülebilirlik oldukça önemlidir ve bunu başarıyoruz."

Yorumlar (0)