ABD'li heyet Ankara'da: Gündeminde terörle mücadele ve F-16 süreci

Bugün Ankara'da kritik bir görüşme trafiği var. ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi üyeleri, Hulusi Akar ve Bakan Yaşar Güler ile bir araya geldi. ABD'li heyetin, İbrahim Kalın ile de bir araya geleceği kaydedildi.

GÜNDEM 29.03.2024, 14:15 29.03.2024, 17:17 Hakan Öksüz
ABD'li heyet Ankara'da: Gündeminde terörle mücadele ve F-16 süreci

Türkiye'deki temaslarını sürdüren ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi, Ankara'da önemli bir dizi görüşme gerçekleştirdi. Komitenin başkanı Mike Rogers, kıdemli üye Adam Smith ve üyeler Salud Carbajal ve Veronica Escobar, ABD Ankara Büyükelçisi Jeff Flake ile birlikte, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar ile bir araya geldi.

Terörle mücadele ve F-16 süreci

Görüşmenin odak noktaları arasında terörle mücadele ve F-16 süreci yer aldı. Hulusi Akar, Rogers ve beraberindekilere Türkiye'de bulunmaktan memnuniyet duyduklarını ifade ederek, ziyaretin iki taraf arasındaki doğrudan iletişimi sağlamak için bir fırsat olduğunu vurguladı. Akar ayrıca, "Bir süredir bir araya gelememiştik. Bundan sonra, umuyorum ki ülkelerimizin yararı, NATO, bölgesel kurumlar, barış, istikrar ve Türkiye ile ABD arasındaki bazı sorunların çözümü için karşılıklı görüş alışverişine ve ziyaretlere devam edeceğiz. Bu çok faydalı olacak. Umarım ziyaretinizden olumlu ve yararlı sonuçlar elde edersiniz" şeklinde konuştu.

Türkiye ABD görüşmeleri devam edecek

Akar, genel ve askeri konuları ele alarak, PKK-YPG konuları ve DEAŞ ile mücadele hakkında bilgi verdiğini belirtti. İsrail'in varlığına karşı herhangi bir kastlarının olmadığını ancak masum insanların ölümlerinin önlenmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Yunanistan ve Akdeniz konularında da görüşlerini paylaştıklarını dile getiren Akar, Azerbaycan-Ermenistan konusunda atılan adımların önemine değindi.

Görüşmelerin olumlu ve yapıcı bir şekilde gerçekleştiğini belirten Akar, Türkiye ve ABD arasındaki görüşmelerin devam etmesi konusunda mutabık kaldıklarını ifade etti.

‘F-16 konusunda sorun yok’

Görüşmenin odak noktalarından biri, F-16 tedarik süreciydi. Hulusi Akar, gazetecilerin bu konudaki sorularını yanıtlarken, F-16 konusunda herhangi bir sorun olmadığını vurguladı. Akar, "Gerekli anlaşmalar ve sözleşmeler yapıldı. Bu proje normal şekilde takip edilen ve kararlaştırılan bir proje olarak devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Terörle mücadele konusunda da önemli açıklamalarda bulunan Akar, PKK ve YPG gibi terör örgütlerinin varlığına karşı Türkiye'nin rahatsızlığını dile getirdi. Suriye ve Irak'ın kuzeyindeki terör örgütlerine karşı işbirliği yapılması gerektiğini vurgulayan Akar, Dışişleri Bakanının bu konuda gerekli adımları atacağını belirtti.

Terörle mücadele görüşmeleri

ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komisyonu Başkanı Rogers da ziyaretleri kapsamında Türkiye'nin yanı sıra Suudi Arabistan ve Pakistan'ı da ziyaret ettiklerini açıkladı. Güvenlikle ilgili ortaklıklara odaklandıklarını belirten Rogers, Türkiye ile ilişkilerin nasıl geliştirilebileceğine dair Türk yetkililerin düşüncelerini de öğrenmek istediklerini dile getirdi. Ayrıca, Ukrayna krizinin çözümüne ilişkin Türk yetkililerin görüşlerine de önem verdiklerini ifade etti.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve ABD heyeti, görüşmelerin ardından Milli Savunma Bakanlığı'nda bir araya geldi. Terörle mücadele ve ortak askeri ilişkilerin ele alındığı bu görüşmenin ardından heyet, bugün Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı İbrahim Kalın ile bir araya gelecek.

Yorumlar (0)