Rusya’dan çekilen şirketlerin zararı 107 milyar doları aştı

İki yıl önce Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesiyle başlayan savaşın ardından birçok şirket Rusya'dan çekildi ve uluslararası toplumun yaptırımlarıyla karşı karşıya kaldı. Yapılan güncel analizlere göre, Rusya'dan çekilen Batılı şirketlerin toplam zararı 107 milyar doları aşarken, Rusya Merkez Bankası'nın Batı'da dondurulan rezervlerinin değeri ise yaklaşık 300 milyar dolar civarında.

DÜNYA 29.03.2024, 14:30 Buse Önder
Rusya’dan çekilen şirketlerin zararı 107 milyar doları aştı

Ukrayna'ya karşı başlattığı saldırı sonrasında Rusya'nın eylemleri uluslararası arenada derin yankılar uyandırmaya devam ediyor. Şubat 2022'deki harekatın ardından, yabancı şirketler Rusya'daki varlıklarını geri çekme kararı alarak 107 milyar doların üzerinde zarara uğradı. Ancak, Ağustos ayından bu yana bu rakam üçte bir oranında arttı.

 Londra merkezli risk danışmanlığı kuruluşu S-RM'den Ian Massey, Rusya'nın işgali ve Batı'daki askeri yardımlarda yaşanan tıkanıklık karşısında, şirketlerin Rusya'dan çekilme sürecinde zorluklarla karşılaşabileceğini ve daha fazla zarara uğrayabileceklerini belirtti.

Bine yakın şirket çekildi

Yale School of Management'ın analizine göre, bugüne kadar bin civarında şirket Rusya'dan çekilirken, Moskova, şirketlerin çekilme koşullarını sıkılaştırdı. Şirketlerin Ruslar tarafından satın alınması durumunda, Rusya en az yüzde 50 indirim talep ediyor ve ödemenin ruble olarak yapılmasını istiyor. Bu durum, varlık satışlarında yüzde 90'a varan indirimlere yol açtı.

Örneğin, Shell, HSBC, Polymetal International ve Yandex gibi şirketlerin varlık satışlarının hacmi 10 milyar doları bulurken, satışlarda büyük indirimler yapıldı.

Altın ve döviz rezervleri durduruldu

Geçtiğimiz hafta, Danone'un Rusya'daki varlıklarını satışa çıkarma kararı aldığı ancak bu sürecin 1,3 milyar dolar civarında zararla sonuçlandığı açıklandı. Ukrayna Savaşı'nın başlamasıyla birlikte Batılı ülkeler, Rusya Merkez Bankası'na ait yaklaşık 300 milyar dolar değerindeki altın ve döviz rezervlerini dondurdu. Almanya, Rus enerji şirketi Gazprom'un eski yan kuruluşu SEFE'yi kamulaştırma kararı aldı ve Rus Rosneft şirketinin çoğunluk hissesine sahip olduğu Schwedt Petrol Rafinerisini kayyum yönetimine devretti.

Savaş devam ettikçe devam edecek

Ian Massey'e göre, Kremlin'in savaşı devam ettikçe Rusya'da güvence altında olan veya korunabilecek hiçbir Batılı varlık bulunmuyor. Moskova, Fortum, Carlsberg, OMV ve Uniper gibi birçok Batılı şirketin varlıklarını kontrol altına aldı.

Ancak, Rusya'da hala faaliyet gösteren bazı Batılı şirketler de var. Bunlar arasında Mondelez, PepsiCo, Nestle, Unilever ve Reckitt bulunuyor. Rusya'nın uluslararası ekonomik ve siyasi alandaki hamleleri, küresel ticaret ve yatırım akışları üzerinde belirleyici etkiler yaratmaya devam ediyor.

Yorumlar (0)