'Anastasiadis küstah görmek istiyorsa aynaya bakmalı'

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'dan, Cenevre'deki eşit egemen iki devletin iş birliğine dayalı çözüm önerisini 'yeni bir Osmanlı İmparatorluğu' hayali olarak değerlendiren Anastasiadis'e yanıt geldi.

GÜNDEM 03.05.2021, 16:49 04.05.2021, 10:02
'Anastasiadis küstah görmek istiyorsa aynaya bakmalı'

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Anastasiadis'in paskalya mesajında ileri sürdüğü iddiaları yanıtladı.

Cenevre'de gerçekleşen gayriresmi 5+BM toplantısında sundukları eşit egemen iki devletin iş birliğine dayalı çözüm önerilerinin büyük yankı bulduğunu belirten Tatar, Rum tarafının yalan ve iftiraya dayalı kara bir propagandayla dünya kamuoyunu aldatmaya çalıştığını vurguladı.

Tatar, bunun en son örneğini, katliamdan sabıkalı Rum yönetimi lideri Anastasiadis'in yayımladığı paskalya mesajında gördüklerini, belirterek Anastasiadis'in dini bir mesajda bile öfke ve kin kusmasının değerlendirilmesi gereken bir konu olduğuna işaret etti.

Cumhurbaşkanı Tatar, Anastasiadis’ın mesajında Kıbrıs Türk halkına 'vatandaşlarım' diye seslenerek çağdışı ve hakimiyetçi zihniyetini bir kez daha gözler önüne serdiğini ve Kıbrıs Türklerine hakaret etme küstahlığını gösterdiğini belirtti.

“Kıbrıs Türk halkı özgür KKTC vatandaşıdır”

Kıbrıs Türk halkının, Rum tarafının azınlığı ve vatandaşları değil, özgür ve egemen KKTC'nin vatandaşları olduğunu söyleyen Tatar, Dünyanın ve Anastasiadis’ın bunu bilmesi gerektiğini vurguladı.

Tatar, Anastasiadis'in Rum halkına, müttefiklerine ve içlerindeki uzantılarına "birlikte mücadele" çağrısında bulunduğunu ve KKTC ile Türkiye'yi hedef gösterdiğine işaret ederek bunun Anastasiadis'in diyalog ve uzlaşından ne kadar uzak olduğunu bir kez daha gözler önüne serdiğine değindi.

"Anastasiadis, aynaya bakmalı"

Cumhurbaşkanı Tatar, Cenevre'de sunduğu eşit egemen iki devletin iş birliğine dayalı çözüm önerisini Anastasiadis’ın, 'yeni bir Osmanlı İmparatorluğu hayal edenlerin küstahlığı' olarak değerlendirmesine de değindi.

Anastasiadis’ın, aynaya bakmasını ve küstahın kim olduğunu görmesini söyleyen Tatar, Kıbrıs'ı 1571 yılında fetheden ve Türk yurdu yapan Osmanlı'nın torunları ve Türk oğlu Türk olmaktan gurur duyduklarını belirterek Cenevre’deki önerisinin Kıbrıs Türk halkının büyük çoğunluğunun iradesi olup, bölgenin en büyük ve en güçlü ülkesi olan Türkiye tarafından da desteklendiğini söyledi.

Kıbrıslı Türklere azınlık muamelesi!

Türk tarafı olarak Cenevre'de eşit statü ve egemenliğe saygı gösterilmesini talep ettiklerini vurgulayan Tatar, Kıbrıs Helenizmi’ni savunduğunu söyleyen ve EOKA terör örgütüne övgüler düzen Anastasiadis'in ise Kıbrıslı Türklere, Rum devletine dönüşen "Kıbrıs Cumhuriyeti"ne imtiyazlı haklarla, bir azınlık olarak katılmalarını önerdiğini, esas küstahlığın bu olduğunu ifade etti.

"Türk askerinin varlığı kırmızı çizgimizdir"

Tatar, Cenevre’deki önerisinin Anastasiadis tarafından ‘Kıbrıs Türk halkının büyük çoğunluğunun iradesine ters olduğu' şeklinde değerlendirilişine de KKTC'deki son cumhurbaşkanlığı seçiminin sonuçlarını hatırlattı.

Tatar, Anastasiadis'e, seçim sonuçlarına bir kez daha bakmasını ve egemen eşit iki devlete dayalı çözüm modelini gündeme getirdiği için Kıbrıs Türk halkının kendisini Cumhurbaşkanı seçtiğini bir kez daha görmesini tavsiye ettiğini söyledi.

Anastasiadis'in mesajında, çözüm modelinde garantilerin kaldırılmasını ve Türk askerinin Kıbrıs’tan uzaklaştırılmasının da gerektiğini söylediğini hatırlatan Tatar, "Anastasiadis hala daha gerçekleşmeyecek boş bir hayal peşinde koşmaktadır. Türkiye'nin etkin ve fiili garantörlüğü ile Türk askerinin Kıbrıs'taki varlığı kırmızı çizgimizdir ve bunlardan vazgeçmemiz asla mümkün değildir." dedi.

Yorumlar (0)