Altun: Ermenistan’a arşivleri açma çağrımızı yineliyoruz

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun, Ermenistan’ın sözde Ermeni soykırımı arkasına sığınarak siyasi bir çıkar elde etmekle meşgul olduğunu söyledi.

GÜNDEM 20.04.2021, 17:39 21.04.2021, 09:30
Altun: Ermenistan’a arşivleri açma çağrımızı yineliyoruz

1915 olaylarının hukuki boyutunu, tarihsel arka planını ve günümüze yansımalarını değerlendirmek maksadıyla Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından “1915 Olayları Uluslararası Konferansı” düzenlendi.

“Kimi olaylar hak ettiği gerçeklikten payını alamadı”

Çevrimiçi olarak gerçekleştirilen konferansın açılış konuşmasını yapan Cumhurbaşkanlığı İletişim Fahrettin Altun, tarihin gerçek manada hakikate inanan cesur insanlar tarafından okunabildiğini söyledi.

Altun, “Dünya savaşları, değişen sınırlar, yıkılmış imparatorluklar ve gelişen demokrasiler 20. yüzyılda kilometre taşları olarak görüldü. Dünya, siyasal açıdan da büyük bir dönüşüm yaşadı. Bu değişimler yaşanırken elbette bununla birlikte büyük sancılar da yaşandı. Dünya coğrafyasında yaşanan acılar yalnızca tarih kitaplarında değil babalardan annelerden aktarılan masallarla da öğrenile geldi. Avusturya-Macaristan İmparatorluğu, Çarlık Rusya’sı ve Osmanlı İmparatorluğu, etkileri günümüze değişen çetin dönüşümlere uğradı. 65 milyon insanın sevk edildiği ilk dünya savaşında 38 milyon asker ve sivil yaşamını yitirdi. Tüm bunlar harbe katılan her ülkede derin travmalara neden oldu” dedi.

“Hakikat çağrımız, samimiyetimizin göstergesidir”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ermenistan’a yönelik arşivlerimizi açalım sözlerinin hakikate olan çağı ve samimiyetin göstergesi olduğunu kaydeden Altun, “Türkiye olarak biz buna hazırırız. Zaten bu teklifi de ilk olarak Sayı Cumhurbaşkanımız yaptı. Bu yaklaşımımız tarihe adilane bir şekilde yaklaştığımızın da açık göstergesidir. Bizim gerçeklere ulaşma arzumuz siyaset için değil hakikatin tam da kendisi içindir. Sayın Cumhurbaşkanımız biliyorsunuz 1915 olaylarının aydınlatılması için arşivlerin ortaya konulmasını ve bilimsel yaklaşımla araştırmalar yapılmasını teklif etti. Kendilerinin çağrısı hakikat çağrısıdır” diye konuştu.

“Tarihin yağmalanmasına müsaade edilmemeli”

Tutarsız bir takım yaklaşımlarla tarihin yağmalanmaya çalışıldığını kaydeden Altun, “Bunun arka planında 1915’in tarihsel arka planını unutturma çabaları yatıyor. Sözde iddialarla Türkiye’ye diz çöktürecekleri heveslerine kanıp kendilerini memnun etmeye çalışıyorlar. Biz 1915’in ve ortaya atılı iddiaların karşılıklı arşivler açılması suretiyle ve konunun ehli tüm tarihçilerin inceleme ve araştırma yapmaları yoluyla aydınlatılmasını, gerçeklerin gün yüzüne çıkarılmasını istiyoruz. Bizim bu hususta kaçındığımız hiçbir durum yoktur. Biz hakikatin peşindeyiz” dedi.

Yorumlar (0)