AİHM’den Demirtaş ve Yüksekdağ kararı: Haklı bulundu

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, eski HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın geçici tutukluluk süreçlerinde avukatları ile görüşmelerine koyulan kısıtlamaları “hak ihlali” şeklinde değerlendirdi.

GÜNDEM 06.06.2023, 14:26
AİHM’den Demirtaş ve Yüksekdağ kararı: Haklı bulundu

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, eski HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş'ın hak ihlaline dair kararını açıkladı.

Karar 1’e karşı olmak üzere 6 oyla alındı. Tek karşı oy ise Türk yargıç Saadet Yüksel tarafından verildi.

AİHM tarafından alınan gerekçeli kararda, Türk resmi mercilerinin Yüksekdağ ve Demirtaş'ın avukatları ile gerçekleştirdiği görüşmelerine dair kararı yeteri kadar gerekçelendiremedikleri sonucuna gidildi.

Davacılara tazminat verecek

Mahkeme kararı çerçevesinde Ankara, müştekilerin her birine 5 bin 500 Euro manevi tazminat ile toplam 2 bin 500 Euro mahkeme masrafı ödemesi yapacak.

Ne olmuştu?

Yüksekdağ ve Demirtaş hakkında 4 Kasım 2016 tarihinde geçici tutuklama kararı alınmış, mahkeme OHAL kapsamında oluşturulan KHK'yı göz önünde tutarak, üç ay süre içerisinde, avukatlar ile görüşme yapılmasına kısıtlama getirmişti.

Yüksekdağ ve Demirtaş’ın gerçekleştirdiği bireysel başvuruda Anayasa Mahkemesi OHAL çerçevesinde verilen karar hakkında “orantılı” demiş ve ihlal olmadığı yönünde hükmetmişti.

Bunun ardından Yüksekdağ ve Demirtaş, “hak ihlali” için AİHM’e gitmişti.

Yorumlar (0)