AFAD, 3 hafta içerisinde meydana gelen artçı sayısını açıkladı

Malatya'da meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremin sonrasında açıklama yapan AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Tatar, son 6 ay içerisinde olan depremlerin sadece 3 haftada gerçekleştiğini ifade etti.

GÜNDEM 27.02.2023, 14:46
AFAD, 3 hafta içerisinde meydana gelen artçı sayısını açıkladı

6 Şubat günü Türkiye depreme uyandı. Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremler 11 kentte büyük yıkıma neden oldu. Binlerce can kaybının meydana geldiği depremin ardından artçı sarsıntılar bölgelerde hissedilmeye devam ediyor. Deprem felaketiyle bölgelerde mücadele sürdürülürken Malatya bugün 5.6 büyüklüğünde sallandı.

“6 ay içinde tespit edilen artçılar 3 haftada yaşandı”

Meydana gelen depremin sonrasında gelişmeleri aktaran AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, kentlerde artçıların sık şekilde meydana geldiğini ifade ederek şu açıklamalarda bulundu: “Şu zamana gelen kadar toplamda 10 bin 282 artçı sarsıntı yaşandı. Bu miktar gerekten çok fazla. Bu bizim ortalama 6 ay içerisinde tespit ettiğimiz depremin, bu depremlerin ardından yalnızca 3 hafta içerisinde kaydedildiğini ortaya çıkarıyor. 3-4 aralığında olan şiddetlerdeki deprem sayısı bin 963, 4-5 arası artçı deprem sayısı ise 471, 5-6 arası şiddetindeki depremlerin sayısı ise bugün gerçekleşen depremlerle beraber 45’e çıktı.”

“Artçılar görülmeye devam edecek”

Artçıların neredeyse 3 dakikada bir yaşandığına dikkat çeken Orhan Tatar, “Bu depremlerin 3 ay öncesinde meydana gelen 4.9 şiddetindeki İzmir ve 5.9 şiddetindeki Düzce depremlerine eşdeğer diyebiliriz. Sadece şu zamana gelene kadar 45 adet artçı sarsıntının gerçekleştiğini ifade edilebiliriz.

Bu 10 bin 282 artçı sarsıntının yaşanması her 3 dakika içerisinde bir gerçekleşiyor. Bu artçı sarsıntılar belirli bir süre için daha görülecek. 5'in biraz üstünde ve biraz altında insanların hissedebileceği şiddetinde artçı sarsıntılar meydana gelecektir. Bunların olması olağandır” dedi.

Yorumlar (0)