ABD'nin Ankara Büyükelçisi Flake ilk kez konuştu: Türkiye çok önemli bir müttefik

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Flake, göreve başladığından beri ilk defa Türkiye-ABD ilişkilerine ilişkin açıklamalar yaptı. 70 senedir Türkiye’nin, NATO'nun önemli bir parçası olduğunu söyleyen Flake, “F16'lar konusunda görüşmeler devam ediyor. ABD'den yakında üst düzey ziyaretler olacağını tahmin ediyorum" değerlendirmesini yaptı.

GÜNDEM 15.02.2022, 16:10 15.02.2022, 16:21
ABD'nin Ankara Büyükelçisi Flake ilk kez konuştu: Türkiye çok önemli bir müttefik

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Flake, eşi Cheryl Flake ile birlikte Türkiye-ABD ilişkilerini, Türk milletiyle bağlarını, kültürel değerlere ve aileye verdiği önemi anlattı.

"Çok kritik bir dönemde çok önemli bir görev"

ABD Başkanı Biden tarafından, ABD’nin Ankara Büyükelçisi olarak aday gösterilen Flake, ABD Senatosu'nun onayından sonra 7 Ocak 2022 tarihinde Türkiye'ye geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 26 Ocak'ta güven mektubunu sunarak göreve geçen Flake, diplomasi kariyerinden önce uzun bir süre siyasetle ilgilendi.

2013-2019'da ABD Senatosunda, Arizona eyaleti senatörü unvanıyla çalışan Flake, 2001-2013'te de Temsilciler Meclisi görev yaptı. Flake'in kariyerindeki kritik dönüm noktası, 2019'da eski Başkan Trump'ın yönetimi ve partinin politikalarıyla çatışması sebebiyle Senato'dan emekli olmasıydı. Cumhuriyetçi olduğu bilinen Flake, 2020 başkanlık seçimleri sürecinde Demokrat Biden’a destek verdi.

Ankara'da göreve başladığı zaman "Parti siyaseti, suyun kıyısında sona erer" başlıklı bir yazı kaleme alarak Türk milletine hitap eden Flake, siyaset arenasından diplomasiye geçişini, "Yolculuğum, ABD elçilerinin bilindik yolculuğundan farklı oldu." şeklinde tanımlamıştı.

ABD'nin Ankara Büyükelçisi görevinde nasıl bir politika izleyeceğini de açıklayan Flake, göreve başladıktan sonra verdiği ilk röportajda, şunları söyledi:

"Diplomat değildim, Dışişlerinin bir üyesi değildim. 20 senelik politikacıydım. Politikacı olduğum süreçte 'Bu işi yapmasaydınız ne ile uğraşmak isterdiniz?" sorusu sık sık yöneltilirdi. Ben de sık sık 'Dışişleri'nde görev almak isterdim.' şeklinde cevaplardım. Çünkü, söz konusu işin oldukça önemli olduğunu bildiğimden, diplomatlarımıza çok büyük hayranlık duyuyorum. Kariyerimde Dışişleri'ne hayranlık duydum fakat 12 yıl Temsilciler Meclisi’nde, 6 yıl Senato’da görev aldım. Yani 18 yıl farklı bir yerde, farklı bir işte bulundum. Biden hükümeti, bana bir görevi düşünüp düşünmediğimi sorduğu zaman, 'Yalnızca önemli bir görev çıkarsa düşünürüm.' demiştim. Gerçekten de bu görev oldukça önemli. Türkiye çok önemli. Dünya arenasında önemli bir konuma sahip. Bizim için çok kritik bir müttefik. Bu sebeple bu görev, çok kritik bir dönemde çok önemli bir görev. Beni, hiçbir şey burada olmak kadar mutlu edemezdi.”

“Türkiye, NATO’nun çok önemli bir parçası”

Büyükelçilik süresince, "güçlü ikili ilişkilerin devamı" için katkı sunacağını ve ilişkilerin biraz daha güçlü olabileceğini belirten Flake, “Türkiye ve ABD olarak mevcut ilişkimizin yararını görüyoruz. Güvenliğimiz kuvvetlendi. Türkiye, NATO'nun çok önemli bir parçasıdır. Bu alanda pek çok anlamda ortak çıkarımız var." sözlerini kullandı.

Bu hafta, ABD’nin NATO Büyükelçisi Kay B. Hutchison’la yaptığı görüşmeyi de aktaran Flake, şunları kaydetti:

"(Hutchison) NATO'daki pozisyonu ve ABD'ye ve yurt dışında bulunan NATO misyonlarına ilişkin taahhütlerine bağlılığı sebebiyle ABD'nin teşekkürlerini Türkiye'ye iletmemi söyledi. Bu sebeple, Rusya gibi özellikle bir tehdit mevcutken oldukça önemli. Şunu da belirtmeliyim ki, Ukrayna'nın egemenliğini destekleme konusunda Türkiye kararlılığını devam ettiriyor. Dünya için, bölge için ve bizim için çok önemli. Egemenliğini koruması konusunda da aynı zaman Ukrayna'ya yardım etti. Türkiye, 'Bir diplomatik çözüm ihtimali varsa buna yönelik bağlılığımızı' da paylaşıyor. Bu anlamda büyük destek verdi."

“Ekonomik açıdan da Türkiye çok önemli”

Flake, ABD ve Türkiye’nin ekonomik iş birliğine yönelik "İnsanlar Türkiye'nin yalnızca güvenlik konusunda önemli olduğunu düşünme yöneliminde fakat ekonomi konusunda da Türkiye çok önemli." sözlerini kullandı.

Ekonomik ilişkilerin gelişmekte ve çok önemli olduğunu belirten Flake, "Bazı iddialı hedefler tespit ettik, önceki yönetimde 100 milyar dolarlık ticaret hedefi belirlemiştik. Bu çok iddialı bir hedef fakat ne zaman Türk ve ABD’li iş insanlarıyla görüşsem bu hedefe varmak istediklerini görüyorum. Bu hedefe zamanla ulaşacağımızı düşünüyorum." dedi.

“Türkiye, bizim asli müttefikimiz”

Flake, Türkiye'ye dair ABD Kongresi'nde pek çok konuda çalıştığını söyleyerek “Türkiye, asli müttefikimiz ve dünyada çok önemli bir role sahip. Rusya'nın söz konusu bölgedeki saldırganlığını ve maceracılığının püskürtülmesi konusunda Türkiye, önemli bir müttefiktir." açıklamasını yaptı.

ABD ve Türkiye’nin, Kuzey Afrika'da ve Kafkasya'da beraber çalıştığını aktaran Flake, Afrika alt komitesine Senato'da başkanlık ettiği 6 ayda Türkiye'nin Afrika'ya yönelik artan olumlu faydalarını gördüğünü söyledi.

FETÖ ve PKK/YPG-PYD 

"Türkiye, ABD'nin PKK/YPG-PYD terör örgütleri ile iş birliğini ve ABD'deki FETÖ varlığını, ikili ilişkilerde son zamanların en ihtilaflı konuları olarak belirliyor. İki ülke arasında artık yeni bir diyalog sistemi olduğuna göre, terörle mücadele konusunda somut ve yeni iş birliği adımları olacak mı?" şeklinde sorulan soruya Flake, “ABD ve Türkiye’nin, DEAŞ terör örgütünden kurtulma konusunda ortak taahhüdü var” şeklinde cevap verdi.

DEAŞ'la mücadelenin bitmediğini söyleyen Flake, "Türkiye, söz konusu mücadelede müttefik olmuştur." sözlerini kullandı.

ABD'nin, 1997'de PKK'yı terör örgütü olarak kabul ettiğini anımsatan Flake, "Türkiye'nin kendi milletine karşı sorumluluğunu görüyoruz. PKK’nın katlettiği Türklerin yasını tutuyoruz. Fakat IŞİD'den kurtulma gayretlerimizde başarılı olduğumuzdan da kesinlikle emin olmalıyız. Bu sebeple iş birliği yapabileceğimiz pek çok konu var." dedi.

Flake, FETÖ hakkında ise “İade talepleri ile bireysel konular ise Türk Hükümeti ile görüştüğümüz konular. Hangi kanıtların lazım olduğu ve buna benzer meseleler açısından bu problemleri çözmeye çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

F-16 meselesi

Yeni F-16'ların alınması ve F-16'ların modernizasyonu konusunda iki devlet arasındaki görüşmeleri de yorumlayan Flake, şunları söyledi:

"F16'lara yönelik görüşmeler iyi gidiyor. 'LoR' olarak isimlendirilen talep mektubunun hazırlanmasına yardımcı olmak adına ABD'den aralık ayında gelen heyet gibi geçen hafta burada bir heyet daha vardı. Görüşmeler şu an gayet iyi gidiyor. Fakat bu teknik, karmaşık ve uzun bir süreç. Yani çalışıyoruz. Türkiye'nin söz konusu talebini olumlu görüyoruz ve sürece destek meselesinde Biden yönetimi de kararlı."

Yorumlar (0)