ABD medyası: Bağdadi İdlib'e kaçmayı denedi

ABD medyasına göre, geçen ay Suriye’nin İdlib vilayetinde ölü olarak ele geçirilen terör örgütü DEAŞ elebaşı Ebubekir el-Bağdadi, 2017 yılının sonunda da İdlib’e kaçmayı denedi fakat başarısız oldu.

GÜNDEM 07.11.2019, 11:14
ABD medyası: Bağdadi İdlib'e kaçmayı denedi

Associated Press (AP) haber ajansı, ABD’nin 26 Ekim günü İdlib’de gerçekleştirdiği operasyon sırasında ölü olarak ele geçirilen terör örgütü DEAŞ elebaşı Ebubekir el-Bağdadi’nin son aylarını aktardı. 

Bağdadi’nin son zamanlarını telaş ve endişe içinde, ihanete uğramaktan korkarak, bazen kılık değiştirerek ve yer altında gizlenerek geçirdiğini bildiren haber ajansı, Bağdadi’nin son seyahatlerini sayıları 7'yi geçmeyen çok yakın ekibiyle birlikte gerçekleştirdiğini kaydetti.

Ezedi bir kadını kölesi olarak kullandı 

Ayrıca, Ebubekir el-Bağdadi’nin yetkilerini terör örgütünün üst düzey bir ismine devrettiği ifade edilirken, dar bir grupla seyahat ettiği ve 19 yaşındaki Ezidi bir genç kadını kölesi olarak bulundurduğu aktarıldı. 

ABD’nin mayıs ayında gerçekleştirdiği bir operasyon sonucu serbest kalan Ezidi kadın, Bağdadi’nin ilk olarak 2017 yılının sonunda İdlib’e kaçmak istediğini, bu yüzden üç araçlık bir konvoy halinde İdlib’e doğru yola çıktığını ifade etti.

Ezidi kadına göre, konvoy bir anayola ulaştıktan sonra saldırı kaygısı sebebiyle geri döndürüldü. Bağdadi ve yakın ekibinin bir hafta boyunca Irak sınırında bulunan Hacin kasabasında kaldığını, daha sonra terör örgütü DEAŞ’ın kontrolü altındaki Daşişa’ya geçtiğini belirten genç kadın, kasabada dört ay boyunca Bağdadi’nin kayınpederi ve yakın "danışmanı" Abu Abdullah el Zubei’nin evinde kaldığını bildirdi. 

"Yatağının yanında intihar yeleği vardı"

Ebubekir el-Bağdadi’nin bu eve gelerek kendisine tecavüz ettiğini ve zaman zaman da dövdüğünü kaydeden genç kadın, Bağdadi’nin yalnızca gece vakti seyahat ettiğini, yüzünü örttüğünü ve etrafındaki güvenlik ekibinin kendisine "hacı" veya "şeyh" olarak hitap ettiğini belirtti. 

Ezidi kadın, Bağdadi’yi en son 2018 yılının bahar aylarında gördüğünü ve bu tarihte başka bir kişiye kölesi olarak satıldığını ifade etti. Bağdadi’nin eşinin ailesinden bir kadınla evli Sajit isimli şahıs, Bağdadi’nin sürekli yanında intihar yeleği ile gezdiğini ve yatağının yanında her zaman bir yeleğin bulunduğunu aktardı.

Terör örgütü DEAŞ'la ilgili yaşanan son gelişmeler...

ABD Başkanı Donald Trump, terör örgütü DEAŞ elebaşı Ebubekir el-Bağdadi'nin ölü olarak ele geçirildiğini açıklamıştı.

Operasyonun detaylarıyla ilgili çok önemli bilgiler paylaşan Trump, açıklamasında şunları kaydetmişti:

"Terör örgütü DEAŞ lideri ulusal güvenlik anlamında önceliğimizdi. Operasyona başlarken bölgede çok sayıda çıkış olduğunu biliyorduk. Askerlerimiz de operasyon planını buna göre kusursuzca kurgulamıştı. Operasyonu tıpkı bir film izler gibi izledik. Bağdadi operasyon esnasında çıkışı olmayan bir tünele girdi. Tünelin sonuna geldiğinde ise intihar yeleğini patlatarak kendisini ve 3 çocuğunu öldürdü. Bu operasyonda hiçbir askerimizi kaybetmememiz bizim için çok önemliydi. Ebubekir El Bağdadi vahşi bir insandı ve ölmesi gerekiyordu. Çok fazla ölüme neden oldu ve bunlar vahşiceydi. Yaptığımız operasyon tamamen kusursuzdu. Bazı ülkelerin ve bazı kişilerin yardımıyla gerçekleşti. Rusya'ya, Türkiye'ye, Irak'a ve Suriyeli Kürtlere teşekkür etmek istiyorum. Çok büyük bir alanda ciddi şiddet eylemleri gerçekleştiren vahşi bir katil tıpkı korkak bir köpek gibi ağlayarak öldü. Bu yüzden mutluyuz. Tanrı, Amerika'yı korusun."

Trump, açıklamasında ölen kişinin Ebubekir el-Bağdadi olduğunu DNA testi ile teyit ettiklerini de vurgulamıştı. Şüpheye yer bırakmamak adına ölü olarak ele geçirilen ceset üzerinde yapılan DNA testinin hızla sonuç verdiğini belirten Trump, cesedin Bağdadi'ye ait olduğunun kesinleştiğini ifade etmişti. 

ABD'nin Suriye’nin İdlib kentinde gerçekleştirdiği operasyon esnasında ölü ele geçirilen terör örgütü DEAŞ elebaşı Ebubekir el-Bağdadi'nin kız kardeşi Resmiye Avad, Türkiye’nin gerçekleştirdiği operasyon sonucu yakalanmıştı.

Türk istihbarat yetkililerinden biri, haber ajansı Associated Press'e konuya ilişkin açıklamalarda bulunmuştu. Yetkili, ABD'nin operasyonu sırasında ölü ele geçirilen Ebubekir el-Bağdadi'nin 65 yaşındaki kız kardeşinin, örgüt üyesi olduğundan kuşkulanıldığını belirtmişti.

Rasmiya Awad, Fırat Kalkanı Harekâtı bölgesi içinde bulunan Azez’de eşi, gelini ve 5 çocuğuyla birlikte bir konteynerin içinde yakalanmıştı. Yetkili, "Bu tür bir istihbarat altın madenidir. Örgüt hakkında bildiklerimizi genişletebilir ve kötü adamları yakalamamıza yardım edebilir." ifadelerini kullanmıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, terör örgütü DEAŞ elebaşı Ebubekir el-Bağdadi'nin ablasının ardından eşinin de yakalandığını duyurmuştu.

ABD'yi işaret eden Erdoğan, "Bağdadi kendini tünelde imha etti. Kendilerine göre iletişim kampanyası başlattılar. Biz de hanımını yakaladık ama biz yaygara yapmadık. İlk defa şimdi bugün açıklıyorum." ifadesini kullanmıştı. Erdoğan, "Aynı şekilde kız kardeşini, eniştesini onları üstelik Suriye tarafında yakaladık. Biz bu noktada çalışmalarımızı en güçlü şeklide sürdürüyoruz." demişti.

Yorumlar (0)