ABD'den YPG/SDG sessizliği

Pentagon (ABD Savunma Bakanlığı) Sözcüsü John Kirby, Amerika Birleşik Devletleri tarafından desteklenen YPG/SDG terör örgütünün Türkiye'nin PKK terör örgütüne yönelik operasyonları karşısında yaptığı açıklamadan kaygı duyup duymadığı yönündeki peş peşe sorulara cevap vermekten kaçındı.

GÜNDEM 18.02.2021, 09:04 18.02.2021, 17:05
ABD'den YPG/SDG sessizliği

Gündemdeki konulara dair değerlendirmede bulunmak için günlük basın toplantısı düzenleyen John Kirby gazetecilerin şu sorusuyla karşılaştı:

"Türkiye, Irak'ın kuzeyindeki dağlık bölgelerde bölücü terör örgütü PKK'ya yönelik operasyon gerçekleştiriyor. Fakat Suriye'de bulunan SDG terör örgütü, Türkiye'nin bu operasyonlarına karşı kınama ve kaygı açıklamaları yapıyor. ABD halkının vergileriyle destek verilen bir grubun (SDG), terör örgütü olarak tanımlı bir örgüte (PKK) destek açıklamalarında bulunması Pentagon'u kaygılandırmıyor mu?"

Bu soruya doğrudan cevap vermekten kaçındığı görülen Pentagon Sözcüsü John Kirby, "ABD'nin Suriye ve Irak'taki operasyonları, sadece hâlihazırda süren DEAŞ ile mücadeleye odaklıdır. Uzun süredir ifade ettiğimiz gibi DEAŞ'ı mağlup etmenin ve bu terör örgütü ile mücadele etmenin şu an en iyi sürdürülebilir yöntemi yerel güçlerle birlikte çalışmaktır. ABD'nin ana odağı budur." ifadelerini kullanmakla yetindi.

İkinci kez soruldu

John Kirby, verdiği etrafı dolaşan bu cevabın ardından ikinci kez şu soruyla karşı karşıya kaldı:

"DEAŞ terör örgütüyle mücadele etmek, SDG'nin Türkiye hakkında yaptığı kınama açıklamalarını meşrulaştırıyor mu?" 

John Kirby bu soruya ise yine şu kaçamak yanıtı verdi:

"Burada münferit gruplara girmek istemiyorum. ABD, Suriye'de DEAŞ'a karşı yerel Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile çalışıyor ve bu değişmedi."

2015'ten beri PKK'nın Suriye kolu ile çalışıyorlar

Amerika Birleşik Devletleri, 2015 yılından beri PKK terör örgütünün Suriye kolu olan YPG ile birlikte çalışıyor. Türkiye'nin ABD-YPG ilişkisine itirazı sebebiyle Amerikan yönetiminin isteği üzerine YPG/PKK terör örgütü, Suriye'deki ismini SDG (Suriye Demokratik Güçleri) olarak değiştirmişti.

Amerika Birleşik Devletleri, 2015 yılından bu tarafa SDG adını kullanan terör örgütü YPG/PKK'ya binlerce tır ve uçak dolusu silah ve ekipman desteği sağlamıştı. ABD ayrıca SDG saflarında çatışan militanların da maaşlarını ödüyor.

Yorumlar (0)