ABD'den S-400 açıklaması

ABD Büyükelçisi David Satterfield, ABD ile Türkiye ilişkilerini değerlendirdi. Konuşmasında S-400 meselesine de vurgu yapan Satterfield, "S-400 probleminin çözülebilmesini umut ediyoruz." dedi.

GÜNDEM 05.02.2021, 18:01 06.02.2021, 14:16
ABD'den S-400 açıklaması

Amerika Birleşik Devletleri'nin Ankara Büyükelçisi David Satterfield, ülkemizin Rusya'dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemleri ile ilgili değerlendirmesinde, "S-400 probleminin çözülebilmesini umuyoruz fakat mümkün değilse, uyguladığımız yaptırımlardan direkt olarak etkilenmeyen iş birliğimizin tüm alanlarına odaklanmayı sürdüreceğiz." dedi.

Büyükelçi Satterfield, basın mensuplarına Türkiye-ABD ilişkilerini değerlendirdi.

"S-400 probleminin çözülebilmesini umut ediyoruz"

Satterfield, ülkemizin Rusya'dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemleri ile ilgili gerçekleştirdiği değerlendirmede, S-400 meselesinin, evvelki ABD yönetimini, ABD yasalarını uygulamaya koymaya ve CAATSA yasası çerçevesinde yaptırımlar uygulamaya zorladığını kaydetti.

Ancak bu yaptırımları çok hassas bir biçimde hedef aldıklarını dile getiren Satterfield, sözlerine şu şekilde devam etti:

"Türk savunma sektörünü tamamıyla etkilemeyi değil, daha çok Savunma Sanayii Başkanlığına özel lisansları hedef aldık. Bu adımı üzüntü ile atmak durumunda kaldık. Bir seneden fazla bir süredir Türkiye'nin S-400'ü satın almasının meydana getirdiği probleme başka bir tatmin edici çözüm bulmanın mümkün olacağını umut ettik. Sonunda bunun mümkün olmadığını gördük ve ocak ayı sonunda ABD yasasını uygulamaya koyduk. ABD Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası, CAATSA yaptırımlarını uygulamadan kaldırabilmesi için Türkiye'nin S-400'e sahip olmaması koşulunu öne çıkarıldı. Bu çok daha katı ve yeni bir yasal gerekliliktir fakat ülkemizin yasasıdır. Burada bir şeyi açıkça belirtmek istiyorum. Çalışma grubu yok ve olmayacak da. Bu, ABD yasa ve mevzuatlarının uygulanması ile ilgili bir husustur. S-400 probleminin çözülebilmesini umuyoruz fakat mümkün değilse, uyguladığımız yaptırımlardan direkt olarak etkilenmeyen iş birliğimizin tüm alanlarına odaklanmayı sürdüreceğiz."

Yorumlar (0)