ABD'den Rus ekonomisine bir darbe daha: Dolar yasağı!

ABD Hazinesi, Rusya’nın ABD'li finans merkezlerine dolar türü ödeme yapmasına müsaade etmeyecek. 4 Nisan itibariyle karar uygulamaya alındı.

GÜNDEM 05.04.2022, 12:50 06.04.2022, 12:19
ABD'den Rus ekonomisine bir darbe daha: Dolar yasağı!

ABD, Moskova üzerinde tahvil ödemelerini yapmada alternatif fonlama kaynakları arayışı konusunda baskı oluşturmak için, Rusya hükümetince ABD bankalarına yapılan dolar türü ödemeleri durdurma yönünde karar aldı.

Rusya’ya dolar yasağı

Bloomberg'in iddiasına göre ABD Hazinesi’nde görevli olan bir sözcü, bu adımın Rusya'nın rezervlere başvurmasının etkisizleştirilmesi ve temerrüde düşmesi için planlandığını dile getirdi.

Pazartesi günü Rusya'nın, vadesi gelmiş olan bir ödemesi vardı.

Daha önceki temerrüt uyarılarına rağmen, uluslararası yatırımcılara ilişkin Rusya, şu ana kadar yükümlülüğünü kaçırmadı.

Son olarak Rusya, 2035 vadeli eurobondunun 102 milyon dolar tutarındaki kupon ödemesini de yaptı.

Bu ödemeden sonra 2 milyar dolarlık itfaya dikkatler çevrilmişti. 4 Nisan'da gerçekleştirilmesi beklenen 2 milyar dolar tutarındaki itfa, senenin en büyük ödemesi olarak dikkat çekiyordu. Rusya, daha önce 66 ve 117,2 milyon dolarlık ödemelerini yapmıştı.

Rusya'nın, değeri 40 milyar dolara yaklaşan 15 uluslararası devlet tahvili mevcut.. 

Temerrüt kaygıları artmıştı

Tahvillerde Rusya'nın, ‘dost olmayan’ devlet yatırımcılarına yönelik kupon ödemelerini ruble ile yapacağına ilişkin açıklamalardan sonra kredi derecelendirme kuruluşları ise ödemelerin yerel para yapılmasının, temerrüt manasına geleceğini duyurmuştu.

ABD Hazinesi, Rus Merkez Bankası ve öteki kurumlarına yönelik yaptırımların mayıs ayına kadar en azından Rusya’nın dolarla borç ödemelerine engel oluşturmayacağını duyurmuştu.

S&P isimli kredi derecelendirme kuruluşu, Rusya'nın notunu negatif seyre almış ve "Rusya'nın yükümlülüklerini anlaşmada yer aldığı şekilde yerine getirememesi halinde ve kurumun söz konusu ödemeleri belirtilen sürede yapamayacağına karar vermesi durumunda" kredi notunu temerrüde alabileceklerini bildirdi. 

Rus rezervlerinde gerileme

Rusya ödemelerini yaparken, rezervlerinde de gerileme görüldü.

Rusya Merkez Bankası'nın yaptığı açıklamalarda, geçen hafta Rusya’nın altın ve döviz rezervleri 604,4 milyar dolara kadar geriledi. Bu, Ağustos ayından beri en düşük rezerv tutarına işaret etti.

Şubat ayındaki zirve düzeyine göre Rus rezervlerinde 38,8 milyar dolarlık gerileme yaşandı.

Yorumlar (0)