540 milyar metreküplük doğal gaz keşfi, yeni keşiflerin habercisi 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçen hafta içinde açıkladığı 540 milyar metreküplük doğal gaz keşfi sonrasında pek çok öğretim üyesi ve bilim insanından açıklamalar geldi ve gelmeye de devam ediyor. Son olarak ZBEÜ Öğretim Üyesi İshak Turan da “Çok yakında yeni müjdelerin geleceği” hakkında bir açıklama yaptı. 

GÜNDEM 08.06.2021, 16:43 09.06.2021, 10:52
540 milyar metreküplük doğal gaz keşfi, yeni keşiflerin habercisi 

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Öğretim Üyesi İshak Turan, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan 540 milyar metreküplük doğal gaz rezervinin ardından açıklamalarda bulundu. Turan, yapılan doğal gaz keşiflerinin yeni müjdeleri ve keşifleri de beraberinde getireceğini söyledi.



“Mükemmel bir takım çalışması yapılıyor”

Turan: “Enerji güvenliği açısından şu anda yenilenebilir enerji kaynakları için yatırımlar yapılıyor. Çok yakın bir sürede İsrail ve Türkmen doğal gazları, Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınacak. Bir Türk vatandaşı olay bu durum beni hem mutlu ediyor hem de gururlandırıyor. Bu müjde, inşallah yeni müjdelerin ve keşiflerin habercisi olacak. Bu, aldığımız üçüncü müjdeydi. 2020 içinde 405 milyar metreküplük doğal gaz müjdesi verildi ki bu, bizim aldığımız en büyük müjde idi. Yeni seneye de hızlı başladık. Daha şimdiden doğal gaz rezervimiz 500 milyar metreküpü geçti. Önümüzdeki dönemlerde rezerv miktarının 1-2 trilyon metreküpü bulacağını düşünüyorum. Burada çalışan insanlar da bu büyüklükte rezervlerin olduğunu belirtiyorlar.”



“Rakamlara takılmamak önemli” 

“Rezervlerin bulunduğunu söylüyoruz ama burada rakamlara takılmamak önemli. Burada paradigmal değişiklikler var. Enerji güvenliğinde son yıllarda doğru adımlar atılıyor. 2000’li senelerin başında bunun ilk işaretlerini gördük. Sonrasında 2010 senesinde sac ayağına oturan enerji güvenliği hakkındaki politikalarda paradigma değişiklikleri meydana geldi. Bunun ilk ayağında yenilenebilir enerji kaynaklarında yatırımlar yapıldı. Amaç, ülkemizi bir enerji geçiş güzergahı haline getirmek. Bugün Azeri ve Rus gazları Türkiye üzerinden Avrupa’ya geçiyor. Çok yakından İsrail ve Türkmen gazları da öyle olacak.”



“Milli filo oluşturduk”

“Bizim amacımız burada milli filo oluşturmaktı, yaptık. Enerji güvenliği konusundaki en büyük yaklaşımlardan biri bu oldu. Bugün 5 milli gemimiz bulunuyor. Bunlardan ikisi sismik araştırma gemisiyken üçü de sondaj gemisi. Karadeniz’de bulunan Fatih ve Kanuni gemilerimiz sondaj yaparken Barbaros Hayrettin Paşa gemimiz de sismik araştırma yapıyor.” 

Yorumlar (0)