“Yeni rezerv Türkiye’nin 12 senelik doğal gaz ihtiyacına eşdeğer”

Merkezi İskoçya’da olan bir danışmanlık firmasının analisti Ashley Sherman, Karadeniz’de açıklanan son doğal gaz keşfinin ulaştığı 540 milyar metreküplük rezervin ülkenin 12 senelik doğal gaz ihtiyacına eşdeğer olduğunu söyledi.

DÜNYA 08.06.2021, 08:56 09.06.2021, 10:47
“Yeni rezerv Türkiye’nin 12 senelik doğal gaz ihtiyacına eşdeğer”

İskoçya merkezli danışmanlık ve araştırma firması Wood Mackenzie tarafından yapılmış olan açıklamaya göre Karadeniz’de Türkiye’nin daha önce açıklamış olduğu 405 milyar metreküp büyüklüğündeki doğal gaz keşfinin artış göstereceğine ilişkin öngörüde bulundukları hatırlatıldı.

"Türkiyenin 12 yıllık doğal gaz talebini karşılar"

Yapılan paylaşımda Sherman’ın görüşlerine yer verildi ve “Türkiye’nin Karadeniz’de açıklamış olduğu son doğal gaz keşfiyle ulaşılmış olan 540 milyar metreküplük rezerv, doğal gaz ihtiyacını ağırlıklı bir şekilde ithalatla karşılayan Türkiye’nin 12 senelik doğal gaz talebine eşdeğer.” dedi.

"2023 yılı iddialı duruyor"

Sherman, Türkiye’nin stratejik hedefinin bu miktarı artırmak olması gerektiğini söyleyerek, “İlk üretim için açıklanmış olan 2023 tarihi halihazırda iddialı gibi duruyor. Tedarike ilişkin atılacak olan adımlar hızlandırılmış bir zaman çizelgesiyle ekonomik ve siyasi önemi her ne olursa olsun pahalıya mal olacaktır.” şeklinde konuştu.

"Doğal gaz keşfi Türkiye'nin elini güçlendirdi"

Sherman sözlerine şöyle devam etti:

“Sakarya Gaz Sahası’ndaki keşiften bu zamana kadar gelen süreçte görülen net bir şey var. Karadeniz’de Türkiye’nin elde ettiği başarı, boru hatlarıyla doğal gaz satın alımı yaptığı İran, Azerbaycan ve Rusya ile müzakere konusunda elini bir hayli güçlendirdi. Türkiye’nin daha düşük hacim, daha düşük fiyat ve daha çok sözleşme esnekliğini zorlama yönünde şansı bulunuyor. Bununla birlikte nisan ayında Azerbaycan’la sona eren uzun süreli kontratın süren görüşmelerinde dahi bu avantaj masada oluyor diyebilmek mümkün.” dedi.

Toplam rezerv 540 milyar metreküp oldu

Türkiye’nin Kuzey Sakarya Gaz Sahası’nda bulunan Amasra-1 kuyusundaki 135 milyar metreküplük gaz keşfiyle Karadeniz’deki toplam rezervi 540 milyar metreküpe çıktı.

Fatih sondaj gemisi tarafından 3 bin 850 metre ve 1938 metre derinlikte sondaj yapılan Amasra-1 kuyusundaki keşif de Sakarya Gaz Sahası Geliştirme Projesi’nin içerisine dahil edilecek. Projeyle deniz tabanında doğal gazın üretim sistemleri, iki üniteyi birbirine bağlayacak boru hatlarıyla Filyos Endüstri Bölgesi’nde bir doğal gaz işleme tesisi yapılacak.

İlk fazı 2023 senesinde bitirilmesi öngörülen Sakarya Gaz Sahası Geliştirme Projesi’nin 10 milyon metreküp doğal gaz karadaki işleme tesisine ulaştırılacak. Gelecek senelerde projenin kapasitesinin ise günlük 40 milyon metreküpe çıkabileceği düşünülüyor.

Yorumlar (0)