Yurt dışından siparişe vergi zammı

Hızlı kargo veyahut posta taşımacılığıyla bir gerçek şahsa, AB (Avrupa Birliği) dışı ülkelerden gelen ve değeri 150 avroyu (2400 TL) geçmeyen ürünlerde ödenecek olan maktu vergi yüzde 20 seviyesinden yüzde 30'a yükseltildi.

EKONOMİ 15.03.2022, 20:17 16.03.2022, 11:16
Yurt dışından siparişe vergi zammı

Hususa dair karar, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Bu doğrultuda, hızlı kargo ve posta taşımacılığı yoluyla ülkemize gelen ürüne dair muafiyet düzenlemelerinde, halihazırda maktu ve tek vergiye tabi ve bakanlık ile Posta İdaresi tarafından yetkilendirilen hızlı kargo firmalarınca beyan edilen ürün için geçerli olan 1500 avro (24000 TL) değer limiti 150 avroya indirildi.

Hızlı kargo veyahut posta taşımacılığı yoluyla bir gerçek şahsa gelen, mahiyet ve ticari miktar arz etmeyen, değeri 150 avroyu geçmeyen ürün ile değeri 1500 avroyu geçmeyen ilaç tipi ürünün değeri üzerinden Avrupa Birliği ülkelerinden direkt olarak gelmesi durumunda yüzde 18, diğer ülkelerden gelmesi durumunda ise yüzde 30 oranında vergi alınacak. AB dışı ülkelerden gelen ürün için halihazırda yüzde 20'lik vergi uygulanıyor. ÖTV Kanunu listesinde bulunan ürün olması halinde bu oranlara ek yüzde 20 maktu ve tek bir vergi tahsil edilecek.

1 Mayıs'ta başlıyor

Karar ile Sağlık Bakanlığı tarafından uygulamaya geçirilen sistem ile yurt dışından ülkemize tetkik maksadıyla gelecek olan biyolojik materyallere, bahse konu materyallerin Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış değerlendirme merkezleri adına gönderilmesi halinde muafiyet tanındı.

Bakanlık ve Posta İdaresi tarafından yetkilendirilen hızlı kargo şirketlerinin dolaylı temsil yetkisi çerçevesindeki işlemlere dair düzenlemeler gerçekleştirilerek dolaylı temsilcilere, bilimsel araştırma veyahut eğitim ile uğraşan kamu ve özel kuruluşlarına gelen bu çerçevedeki ürünün beyan yetkisi ile ülkemize tıbbi tetkik maksadıyla gönderilen numunelerin beyan yetkisi tanımlandı.

Söz konusu karar, 1 Mayıs tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.

Yorumlar (0)