Uykuları kaçıracak tahmin geldi: Benzin, motorin ve dolar için ürküten tahmin

Ekonomist Evren Devrim Zelyut, dolar kuru ve akaryakıt fiyatlarıyla ilgili yaptığı açıklamada motorin ve benzin fiyatlarının 46 lira olacağı tarihi duyurdu.

EKONOMİ 08.08.2023, 14:24 Şeyda Gül
Uykuları kaçıracak tahmin geldi: Benzin, motorin ve dolar için ürküten tahmin

Milyonlarca araç sahibini zorda bırakan akaryakıt zamları ve ek Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin ardından açıklamalarda bulunan Ekonomist Evren Devrim Zelyut’un şimdi de yılsonu tahmini ortalığı karıştırdı. Döviz fiyatlarında yaşanan ciddi artışın akaryakıt fiyatları da etkilediğini ifade eden Zelyut, kendisine ait sosyal medya kanalında ekonomiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Özellikle akaryakıt fiyatlarının patlama yapma ihtimalinin olduğunu söyleyen Zelyut, “Ayın 3'ü itibariyle ekonomimiz için çok önemli rakamlar geldi ve artık emniyet kemerlerini takma zamanı geldi. 46 rakamı gerçek bu 46'nın detaylarını size anlatacağım” dedi.

Dış ticaret rakamları doları etkileyecek

Dış ticaret ve enflasyon verilerinin geldiğini belirten Zelyut, dış ticaret rakamlarının dolar ve borsayı etkileyeceğini vurguladı. “Bu 46 nereden çıktı gelin bakalım” diyen Zelyut, ayın 3'ünde dolar TL'yi etkileyecek çok önemli iki ekonomik veri geldiğini belirterek “Kurun nereye gideceği borsanın ne olacağı bu verilere bağlı” ifadelerini kullandı.

Ama masrafı kısacak iş yapmıyorsunuz

“Dış ticaret rakamlarına baktığımızda İhracat 20 milyar 93 milyon dolar, ithalat 32 milyar 476 milyon dolar olmuş” ifadelerini kullanan Zelyut, “Şimdi karşınızdaki ana muhalefet lideri güçlü olmayınca haliyle siz Allah ne verdiyse 'zam ya da vergi' diyorsunuz. Ama masrafı kısacak iş yapmıyorsunuz. Sayın Şimşek'in getirdiği bir tasarruf genelgesi var ama bakın onun da yaşama geçmeyeceğini göreceğiz” şeklinde konuştu.

Motorin 46 TL’yi görecek

Dolara talep baskısı artacağını kaydeden Zelyut, Körfez'den gelen sermayenin tampon olarak çalışsa da beklenenden önce eriyeceğine inandığını aktardı. Haliyle bu enflasyon rakamı bu tamponların tükenmesine ve enflasyonun yukarı tırmanacağı tezinin güçlendireceğini belirten Zelyut, “Motorin 36 lira şu anda, resmi enflasyon beklentisi bir yüzde 29 daha gelecek. Buna göre, 46 lira motorinle karşılaşacaksınız” dedi.

Allah yardımcımız olsun

Dolar TL olarak da 31, 32.5 beklentisinin bir tık daha yukarı çekildiğini dile getiren Zelyut, “Kurda da bu rakamlar karşımıza çıkarsa Allah yardımcımız olsun” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)