Üçüncü sondaj gemisi İngiltere'den yola çıktı!

Türkiye’nin üçüncü sondaj gemisi "Sertao", İngiltere’den Türkiye’ye gelmek üzere yola çıktı. Karadeniz’de arama yapması planlanan gemiye Trablusgarp Fatihi olarak anılan "Turgut Reis" isminin verileceği tahmin ediliyor.

EKONOMİ 26.02.2020, 15:34
Üçüncü sondaj gemisi İngiltere'den yola çıktı!

Türkiye, petrol arama faaliyetlerini hızlandırdı.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından İngiltere'den açık artırma ile satın alınan sondaj gemisi "Sertao", Gebze için yola çıktı. 

Sondaj gemisi filosu genişliyor

Sondaj gemisi filosu her geçen sene biraz daha artıyor. Türkiye, ilk olarak "Barbaros Hayrettin Paşa" sismik gemisi ile çalışmalara başladı.

Filoya millî imkânlar ile "Oruç Reis" dâhil oldu. Daha sonra filoya 2 tane derin deniz arama sondaj gemisi katıldı. Bunların ilki "Fatih", ikincisi ise "Yavuz" oldu. Üçüncü gemi, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından İngiltere'den açık artırma ile satın alınan "Sertao" isimli gemi oldu.

17 Mart'ta Türk karasularına girmesi bekleniyor

8 senelik sondaj gemisi "Sertao", İngiltere'den Gebze'ye gelmek üzere hareket etti. Güney Kore’de Samsung'un inşa ettiği geminin 17 Mart günü  Türk karasularına girmesi planlanıyor.

Brezilya tarafından 5 sene öncesine kadar kullanılan gemi, 2 senedir İngiltere’de bulunan Port Talbot Limanı'nda yeni sahibini bekliyordu.

227 metre uzunluğa sahip olan gemi, en zor şartlarda bile görev yapabiliyor. 

"Karadeniz'de arama yapacak"

Gemi, 11 bin 400 metre derinlikte çalışma yapabiliyor ve 3 bin metre sondaj açabiliyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Bu yeni gemi de diğerleri gibi 6'ncı nesil olacak. Uzunca bir süredir ara verdiğimiz Karadeniz'de arama yapacak." açıklamasında bulunmuştu.

Adı "Turgut Reis" olabilir

Bakan Dönmez, geminin isminin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacağını ve denizcilik alanında önde gelen isimlerin değerlendirileceğini belirtmişti. 

Geminin isminin, Trablusgarp Fatihi olarak anılan "Turgut Reis" olacağı tahmin ediliyor. 

Yorumlar (0)