Türkiye’de açlık sınırı kaç lira? Türk-İş açıkladı

İstatistiksel verileri baz alarak araştırmalarına devam eden Türk-İş, dört kişiden oluşan bir ailenin açlık sınırını 6 bin 18 lira olarak belirledi. 

EKONOMİ 27.05.2022, 12:22
Türkiye’de açlık sınırı kaç lira? Türk-İş açıkladı

Türk-İş’ten yapılan açıklamada, araştırma neticesinde Türkiye’deki yoksulluk sınırının ise 19 bin 602 lira olarak tespit edildiği duyuruldu. Gıda fiyatlarının senelik bazda yüzde 108 gibi büyük bir artış yaşadığı vurgulanan açıklamada, temel ürünlerdeki fahiş rakamların, vatandaşların alım gücünü düşürdüğü belirtildi. 

Yoksulluk sınırı 19 bin 602 lirayı aştı

Her ay düzenli olarak gerçekleştirilen araştırma kapsamında Türk-İş’ten yapılan açıklamada, “Dört kişiden oluşan bir ailenin yeterli ve sağlıklı düzeyde beslenebilmesi için harcaması gereken aylık gıda fiyatı (açlık sınırı) 6 bin 17 lira 85 kuruşa olarak tespit edilmiştir. Buna ek olarak giyim, eğitim, konut, ulaşım gibi ihtiyaçlar için harcanması gereken toplam rakam (yoksulluk sınırı) 19 bin 602 lira 14 kuruşa yükselmiştir. Bekâr bir çalışanın hayat maliyeti ise aylık 7 bin 836 lira 46 kuruş olarak saptanmıştır. Özellikle gıda fiyatlarında senelik bazdaki artış yüzde 108’i bulmuştur. Bu durum da vatandaşların alım gücüne olumsuz yansımaktadır” ifadelerine yer verildi. 

Gıda fiyatları son 5 ayda yüzde 46,85 arttı

Yapılan açıklamada, Ankara’da yaşayan dört kişilik bir aile örnek gösterilerek, “Bu ailenin yalnızca gıda ürünleri için harcaması gereken rakam, 1 ay önceki fiyatlara göre toplam yüzde 13,04 oranında artış göstermiştir” denildi. Gıda fiyatlarının son 5 aydaki artış oranı ise yüzde 46,85 olarak duyuruldu. 

“Vatandaş nefes alamaz hale geldi”

Hızla artan enflasyon rakamları neticesinde hem çalışanların hem emeklilerin hem de öğrencilerin zor bir süreçten geçtiği belirtilen açıklamada, “Başta gıda olmak üzere pek çok alanda fahiş fiyat artışlarının önüne geçilememektedir. Güncel faiz oranları ve kredi genişlemesi sebebiyle fiyatlama dengesini kaybeden piyasada temel ürünler için hayata geçirilen KDV indirimleri, zamlanan fiyatlarının çok gerisinde kalmış durumdadır. Bu durum, vergiden elde edilen gelirlerin de düşmesine zemin hazırlamıştır. Gelinen son noktada enflasyon rakamları düşmemekte, alım gücü ise yükselmemektedir. İşçi, öğrenci, emekli ve esnaf, etiketlerdeki son rakamlar sebebiyle artık nefes alamaz hale gelmiştir” ifadelerine yer verildi. 

Yorumlar (0)