Türk-İş: Asgari ücret "hayal kırıklığı" olmamalı!

Türk-İş, 2021 yılına ilişkin asgari ücretin hayal kırıklığına uğratmayacak bir düzeyde olması gerektiğini bildirdi. 

EKONOMİ 26.12.2020, 12:07 26.12.2020, 12:17
Türk-İş: Asgari ücret "hayal kırıklığı" olmamalı!

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'ndan (Türk-İş) Eyüp Alemdar, 2021 yılına ilişkin asgari ücretin tespit edilmesi için görüşmelerin 4 Aralık günü başladığını ve şimdiye dek 3 tane toplantı düzenlendiğini ifade etti.

Son toplantının da hafta için gerçekleştirileceğini belirten Alemdar, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda herkesin asgari ücrete yönelik isteklerini açıkladığını söyledi. 

Alemdar, insanların çalışma ve yaşam koşullarının düzenlenmesi için asgari ücretin ciddi bir uygulama olduğuna dikkat çekerek, söz konusu ücretin başlangıç ücreti olması gerektiğini ancak Türkiye'de geçim ücreti haline geldiğini belirtti.

"Gelir ve iş kayıplarını göz önünde bulundurun"

Türkiye'de 7 milyondan fazla işçinin asgari ücret ile geçimini sağlamak durumunda olduğunu kaydeden Alemdar, yüz binlerce işçinin de asgari ücretin yalnızca 200-300 TL üstünde maaş aldığını söyledi.

Alemdar, asgari ücrette yaşanacak artışın bu işçileri de ilgilendirdiğini vurgulayarak, bu nedenle asgari ücret belirlenirken koronavirüs sürecindeki gelir ve iş kayıplarının göz önünde bulundurulması gerektiğini ifade etti.

"Geçim koşullarını toparlayacak bir zam bekleniyor"

4 kişiden oluşan bir ailenin açlık sınırının 2 bin 517 TL olduğunu aktaran Alemdar, yoksulluk sınırının ise 8 bin 198 TL olduğunu hatırlattı. Alemdar, milyonlarca insanın geçim koşullarını toparlayacak bir zam beklediğini belirterek, yeni rakamın hayal kırıklığına uğratmayacak bir düzeyde olması gerektiğini söyledi. 

"Vergilerin hepsi kaldırılmalı"

Alemdar, net asgari ücretin 2 bin 234 TL olduğunu kaydederek, bu rakamın vergi kesintileri nedeniyle iyice gerilediğini, bu nedenle söz konusu vergilerin hepsinin kaldırılması gerektiğini ifade etti.

Damga vergisi uygulamasına son verilmesi gerektiğini aktaran Alemdar, asgari ücretten gerçekleştirilecek olan kesintilerin net tutarın üstüne eklenmesi ve asgari ücretin sene boyunca net ücretin altına inmemesi için çağrıda bulundu.

Yorumlar (0)