Trans yağa sınırlama getirildi

Türkiye, trans yağa kısıtlama getirme kararı aldı. Karar, Avrupa Birliği'nden 3 ay önce hayata geçirilmiş olacak.

EKONOMİ 08.05.2020, 11:28
Trans yağa sınırlama getirildi

Tarım ve Orman Bakanlığının yaptığı düzenlemeyle gıda satış ve toplu tüketim yerlerinde son tüketiciye arz edilecek bitkisel ve bitkisel kaynaklı gıdalardaki trans yağ içerme oranına yüzde 2 sınırlama getirildi.

Tarım ve Orman Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Resmî Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanan "Türk Gıda Kodeksi Gıdalara Vitaminler, Mineraller ve Belirli Diğer Öğelerin Eklenmesi Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile trans yağlara ilişkin önemli bir düzenleme uygulamaya konuldu.

Getirilen düzenleme çerçevesinde, gıda satış ve toplu tüketim yerlerinde son tüketiciye arz edilecek bütün bitkisel ve bitkisel kaynaklı gıdalardaki trans yağ miktarı yüzde 2'nin üzerinde olamayacak.

Hayvansal kaynaklı yağlarda doğal olarak bulunan trans yağ ise kapsam dışı tutuldu.

Türkiye Avrupa Birliği'nden önce uygulamaya koydu

Düzenleme, DSÖ'nün (Dünya Sağlık Örgütü) öngördüğü şekilde yapıldı. Trans yağ düzenlemesi AB(de (Avrupa Birliği) 1 Nisan 2021 tarihinde uygulamaya konulacak.

Türkiye'de ise gıda işletmelerine 31 Aralık 2020'ye kadar geçiş süresi tanıdı. Dolasıyla Türkiye, trans yağ kısıtlamasını Avrupa Birliği'nden 3 ay önce uygulamaya başlamış olacak.

Yorumlar (0)