'Sarı gelin'de büyük tehlike: Zam gelebilir

Trakya'da ayçiçeği tarlalarında gözlenen çayır tırtılı zararlısına karşı drone ile ilaçlama faaliyetleri sürüyor. Büyük verim kaybının yaşanmasından ötürü ayçiçeği yağına zam gelebileceği öngörülüyor.

EKONOMİ 18.07.2022, 18:20
'Sarı gelin'de büyük tehlike: Zam gelebilir

Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne'de bazı ayçiçeği tarlalarında yoğun bir şekilde görülen çayır tırtılları, gelişim sürecindeki bitkiye zarar veriyor.

Havadan ilaçlama yapan ekipler, Kırklareli'nin İnece ve Kavaklı beldeleri ile Dokuzhöyük köyündeki faaliyetlerini sürdürüyor.

"Çok zor bir süreçten geçiyoruz"

Çiftçi Sinan Argun, basın mensuplarına, çayır tırtılı sebebiyle çok zor durumda olduklarını ifade etti.

Ayçiçeğinin çok yüksek boyda olduğundan dolayı tarlaya traktörlerle de giremediklerini dile getiren Argun, drone ile ilaçlama gerçekleştirdiklerini kaydetti. 250 dönüm büyüklüğündeki ayçiçeği arazisinin yaklaşık olarak 100 dönümünde tırtıl istilasının yaşandığını belirten Argun, çok zor bir süreçten geçtiklerini ifade etti.

Bazı yerlerde tırtılların yapraklardan başlayarak tanesine dek ulaştığını aktaran Argun, "Burada çok yoğun bir tırtıl popülasyonu var. Tüm çiftçilerimize geçmiş olsun diyorum. Drone ile ilaçlama gerçekleştiriyoruz. Drone da zaman zaman yetersiz kalıyor. Yaklaşık olarak 100 dekar büyüklüğündeki alanı neredeyse bitirdiler. Ayçiçeklerinde yaprak kalmadı. Tane tutup tutmayacağı belli değil. Tırtıllar ilke önce yaprakları tüketiyor sonra ayçiçeğinin başını yiyor. Geriye de zaten hiçbir şey kalmıyor." şeklinde konuştu.



İlaçlama faaliyetleri üç ilde de sürüyor

Kırklareli Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy ise çayır tırtıllarının bulunduğu bölgelerde ilaçlama faaliyetlerinin sürdüğünü bildirdi.

İlaçlama faaliyetleri Tekirdağ ve Edirne'de de devam ediyor.

Yorumlar (0)