Rusya ile ticarette TL yok!

Rusya Merkez Bankasının açıkladığı verilerden anlaşıldığı üzere Rusya ile Türkiye ticareti arasında TL kullanma kararı kâğıt üzerinde kaldı.

EKONOMİ 29.10.2019, 16:09 29.10.2019, 16:16
Rusya ile ticarette TL yok!

Rusya Merkez Bankası Türkiye ile yapılan ikili ticarete dair veriler yayınladı. Yayınlanan verilere göre, ikili ticaretteki ödemelerin yüzde 83,1'i dolarla yapıldığı açıklandı fakat verilerde TL'ye dair bir ibare bulunmuyor.

Verilerde en yüksek oran dolarda!

Rusya ve Türkiye, doların ikili ticaretteki oranını düşürmek için çalışmalarını devam ettirirken Rusya Merkez Bankası, Türk-Rus ticaretinde kullanılan para birimlerinin dağılımını ilk defa yayınladı.

Açıklanan verilere göre, 2019'un ilk yarısında toplam ödemelerin yüzde 11,7'si Rus para birimi olan ruble olarak kaydedildi. 2018'in aynı dönemi ile karşılaştırıldığında bu oran yüzde 11,3 olarak gerçekleşmişti.

Rusya Merkez Bankasının verilerine bakıldığında, ticaret ödemelerinin büyük bölümünün dolarla yapıldığı gözlemleniyor. Ödemelerde dolar yüzde 83,1'lik bir orana sahipken, avro yüzde 5, diğer para birimleri de yüzde 0.2'lik oranda seyretti.

TL yok!

Türkiye-Rusya ikili ticaretinde en yüksek ruble ile ödeme payına 2013 ve 2014'te ulaşıldığı gözlemleniyor. Mevzubahis senelerde Rus para birimi ruble cinsinden gerçekleşen işlemlerin payı yüzde 13 ile yüzde 17,5 arasında değişirken, dolar cinsinden gerçekleşen işlemlerin payı yüzde 80 ile 90 arasında seyretti.

Ancak yayınlanan veriler içerisinde TL'nin olmaması ilgi çekici.

Ne olmuştu?

Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov ile Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Rusya ve Türkiye arasındaki ödeme ve anlaşmalarda yerli para birimlerinin kullanılmasına dair mutabakata varmış ve hâttâ bir anlaşma imzalamıştı.

Yorumlar (0)