Piyasaların gözü, Merkez Bankası faiz kararında!

Finansal piyasalar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanacak temmuz ayı faiz kararını bekliyor. Peki faiz kararı ne zaman açıklanacak? Ekonomistlerin faiz beklentisi ne yönde? İşte detaylar...

EKONOMİ 17.08.2022, 12:20 Hakan Öksüz
Piyasaların gözü, Merkez Bankası faiz kararında!

Yüksek enflasyonla mücadele kapsamında her ülke kendi politikasını uygulamaya koydu. Vatandaşları yüksek enflasyona ezdirmeyeceklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, enflasyonun aşağı çekilmesi için gereken adımları atacaklarını söyledi. Enflasyon nedeniyle yükselen fiyatlara geçici bir çözüm olarak Tarım Kredi Kooperatifleri marketlerindeki en az 30 ürün indirimli olarak satılmaya başlandı. 

Faiz kararı ne zaman açıklanacak?

Yarın toplanacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), temmuz ayına ilişkin faiz kararını duyuracak. Peki faiz kararı ne zaman açıklanacak? Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu başkanlığında bir araya gelecek TCMB Para Politikası Kurulu, saat 14.00'te beklenen açıklamayı yapacak. TCMB, haziran ayına ilişkin faiz oranını yüzde 14 olarak açıklamıştı. Temmuz ayı faiz oranının da yüzde 14'te sabit tutulacağı tahmin ediliyor.

Ekonomistlerin faiz beklentisi

Ekonomistlerin faiz beklentisi önceki aylarda olduğu gibi değişmedi. Alanında uzman 16 ekonomist, TCMB tarafından açıklanacak temmuz ayı faiz oranına ilişkin görüşlerini aktardı. Yapılan ankete göre ekonomistlerin hepsi, faiz oranının yüzde 14'te sabit tutulacağına dair görüş bildirdi. 

Para Politikası Kurulu açıklaması

Son olarak 21 Temmuz'da toplanan Para Politikası Kurulu, jeopolitik gelişmelerin fiyatlar üzerindeki etkisine değindi. Finansal istikrarın sağlanması için adımların atılacağı ve orta vadeli enflasyon hedefinin yüzde 5 olduğu açıklandı. Küresel çaptaki belirsizliklerin sona ermesiyle birlikte dezenflasyonist sürece adım atılabileceği kaydedildi. Güçlendirilmiş liralaşmanın, TCMB tarafından teşvik edileceği ifade edildi.

Yorumlar (0)