Piyasalar yeni haftaya nasıl başladı?

ABD'deki borç limiti krizinin halen daha çözülememiş olması, küresel piyasadaki belirsizliği sürdürüyor. Fed Başkanı Jerome Powell'ın cuma günü yaptığı konuşmada "faiz artışları durabilir" sinyali vermesi, satış baskısını azaltsa da belirsizlikleri gidermedi. İşte bugün takip edilmesi gereken önemli veriler...

EKONOMİ 22.05.2023, 09:39 Hakan Öksüz
Piyasalar yeni haftaya nasıl başladı?

Uluslararası piyasalar, ABD'deki borç limiti krizi nedeniyle yeni haftaya da endişeli başladı. Müzakerelerin cuma günü açmaza girmesi, yatırımcıların risk algısını güçlendirdi. Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy ile ABD Başkanı Joe Biden'ın bugün yeniden görüşerek sorunu çözme yönünde adım atacaklarına ilişkin iddialar ise piyasayı bir miktar rahatlattı.

Belirsizliklerin sürmesi halinde riskli varlıklar üzerindeki baskının artacağını kaydeden analistler, 1 Haziran itibarıyla ABD'nin borcunu ödeyemeyecek olması ihtimaline dikkat çekti. Bu ihtimalin halen daha masada olmasının, piyasada şu an fiyatlamaları güçleştirdiği belirtildi. 

Powell, "faiz artışları durabilir" sinyali verdi

Fed Başkanı Jerome Powell tarafından cuma günü yapılan açıklama, faiz artışlarının durabileceği sinyalini verdi. Bu durum, pay piyasalarındaki satış baskısının azalmasına yol açtı. Şimdiye kadar "kısıtlayıcı" bir politika uyguladıklarını kaydeden Powell, "Kredi sıkılaşmasının boyutu hakkında belirsizlikler var. Yeni görünüme bağlı olarak bundan sonraki faiz kararlarını alacağız." dedi.

Haftanın ilk iş günü piyasalar düşüş yönünde

Piyasadaki gelişmeler, emtia fiyatlarında gerilemeye yol açtı. Brent petrolün varil fiyatı haftanın ilk iş gününde yüzde 1,3 değer kaybetti ve 74,8 dolara geriledi. Yüzde 0,3 değer kaybeden altının ons fiyatı ise 1.973 dolara düştü. S&P 500 endeksi, Nasdaq endeksi ve Dow Jones endeksinde de gerileme yaşandı. 

Bugün takip edilecek veriler

Bugün saat 10.00'da yurt içindeki mayıs tüketici güven endeksi, saat 17.00'de ise Avro Bölgesi'ndeki mayıs tüketici güven endeksine ilişkin veriler açıklanacak. Bunların yanı sıra ABD'nin borç krizine dair haber akışı da takip edilecek. 

Yorumlar (0)