Piyasalar pür dikkat: ABD enflasyon verileri bekleniyor

Küresel piyasalar, bugün başlayacak FED toplantısına kilitlenmiş durumda. ABD ve Almanya'da bugün açıklanacak TÜFE verileri de takip ediliyor. New York borsası güne alıcılı bir seyirle başladı. Avrupa ve Asya borsalarında ise gerileme görüldü. İşte bugün takip edilmesi gereken veriler...

EKONOMİ 13.12.2022, 09:30 Hakan Öksüz
Piyasalar pür dikkat: ABD enflasyon verileri bekleniyor

Pandeminin etkilerini tam olarak atlatamayan küresel piyasalar, Ukrayna-Rusya savaşının da etkisiyle yüksek enflasyon sorunuyla cebelleşiyor. Küresel çapta resesyon endişesi sürerken para politikalarında belirsizlik ortamı hakim durumda. Piyasalar, bugün başlayacak FED toplantısında odaklandı. Yarın açıklanacak olan kararların, piyasadaki görünümü etkileyebileceği düşünülüyor.

ABD ve Almanya'da TÜFE verileri bekleniyor

ABD ile Almanya'da bugün kasım ayına dair Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verileri paylaşılacak. ABD'de ekim ayında açıklanan yıllık TÜFE yüzde 7,7 seviyesindeydi. TÜFE'deki artışın duracağı ve bu ay yüzde 7,3'e ineceği tahmin ediliyor. Almanya'daki kasım ayı yıllık enflasyonunda ise herhangi bir değişim beklenmiyor. Avrupa'nın sanayi devinde enflasyon yüzde 10 civarında seyrediyor.

FED'in sıkı para politikaları işe yarıyor mu?

Ekonomi uzmanlarına göre bu yıl FED tarafından uygulanan sıkı para politikalarının etkisiyle ABD'deki enflasyonda düşüş eğilimleri görüldü. Bu durumun, FED'in politikalarının işe yaradığı algısını güçlendirerek piyasalara pozitif yönde etki edebileceği ifade edildi. FED'in kasım ayı politika faizinde 75 baz puanlık faiz artırımına gidebileceğine ilişkin beklentilerin güçlendiği kaydedildi.

New York borsasında alıcılı bir seyir izlendi

London Stock Exchange Group'un yüzde 4 hissesinin satın alacağını açıklayan teknoloji devi Microsoft, New York borsasında alıcılı bir atmosferin hakim olmasını sağladı. Son haberlerle birlikte Nasdaq endeksleri yüzde 1,26, Dow Jones endeksi yüzde 1,58 ve S&P 500 endeksi yüzde 1,43 civarından değer kazandı. Dolar endeksi ise 105 bandında hareket ediyor.

Avrupa'da bu hafta enflasyon verileri açıklanacak. Bu nedenle piyasadaki kararsızlık artmış durumda. Avrupa borsaları haftaya satıcılı bir seyirle başladı. Japonya Merkez Bankası (BoJ) Başkanı Haruhiko Kuroda'nın görev süresinin nisan ayında dolacak olması, adaylara dair çeşitli iddiaların ortaya atılmasına yol açtı.

Bugün takip edilmesi gereken veriler

Peki bugün piyasalarda takip edilmesi gereken veriler neler? Saat 10.00'da "Türkiye ekim ayı sanayi üretimi" ile "Türkiye ekim ayı perakende satışlar" ile ilgili veriler açıklanacak. Aynı saatlerde Almanya'daki kasım ayı TÜFE rakamları ve İngiltere'deki ekim ayı işsizlik oranı duyurulacak. ABD'de kasım ayı TÜFE verileri ise saat 16.30'da netleşecek.

Yorumlar (0)