Petrol fiyatlarında sert düşüş

Avrupa ve ABD'de açıklanan zayıf ekonomik veriler sebebiyle talep görünümünün olumsuz yönde etkileneceği endişeleriyle son altı ayın en düşük düzeylerini gören petrolün varili uluslararası piyasalarda 93,38 dolara dek geriledi. Batı Texas türü ham petrolün varil fiyatı ise 88,20 dolardan satıldı.

EKONOMİ 05.08.2022, 00:51
Petrol fiyatlarında sert düşüş

Evvelki günü 96,78 dolar düzeyinde tamamlayan petrolün varil fiyatı, 93,38 dolara indi. Batı Texas türü ham petrolün varil fiyatı ise 88,20 dolardan satıldı.

Fiyatların çekilmesinde, dünya genelinde açıklanan negatif ekonomik veriler ve resesyon beklentilerinin güçlenmesi etkili oldu.

ABD Enerji Enformasyon İdaresi, evvelki gün ülkedeki ticari ham petrol stokunun geçtiğimiz hafta yaklaşık olarak 4 milyon 500 bin varil artış göstererek 426 milyon 600 bin varile çıktığını duyurmuştu. Piyasa beklentileri stokların yaklaşık olarak 467 bin varil azalacağına yönelikti.

Aynı dönemde söz konusu ülkenin benzin stokları da 200 bin varillik yükselişle 225 milyon 300 bin varile ulaştı.

İngiltere Merkez Bankası'nın faiz artırımı da etkili oldu

Bahse konu negatif veriler dünyanın en büyük petrol tüketicilerinden biri olan ABD'de talebin bir hayli yüksek olması öngörülen yaz mevsiminde düşük seyrettiği algısını da destekleyerek fiyatları aşağı yönlü baskılamaya devam ediyor. Uzmanlar, taleplerin azalmasında yüksek seyreden petrol fiyatlarının da etkili olduğu görüşünde.

BoE (İngiltere Merkez Bankası) tarafından son 27 senenin en yüksek faiz artışı yapılarak politika faizi 50 baz puanlık artırımla yüzde 1,75 düzeyine çıkmıştı. Bu karar da talep görünümünde endişeye sebep olan diğer bir gelişme olarak nitelendirildi.

Yorumlar (0)