Petrol fiyatlarına FED darbesi!

Fed'in faiz artışlarının yakıt talebini azaltacağı kaygıları ve Libya'nın arzı artıracağı iddiaları sonrasında petrol fiyatları, bugün de düşmeye devam etti.

EKONOMİ 25.07.2022, 11:22 25.07.2022, 17:17
Petrol fiyatlarına FED darbesi!

Petrol, FED’den beklenen faiz artırımının petrole yönelik talebi azaltacağı yönündeki beklentiler sonrasında son günlerdeki kayıplarını artırdı. Diğer yandan Çin’in Kovid-19 politikasının düşük talep ortaya çıkarması ile Çin’deki büyüme verilerine yönelik yavaşlama sinyalleri de söz konusu fiyatların baskı altında kalmasına yol açtı.

FED baskısı

Öte yandan, cumartesi günü Libya Ulusal Petrol Şirketi (NOC) tarafından gelen açıklamada, iki hafta içinde üretimi günde 1,2 milyon varile yükseltmeyi hedeflediklerini açıkladı. Libya petrolünün arzının artacağı gelişmeleri de fiyatları baskıladı. Böylece ABD ham ve Brent petrolde kayıplar 4’üncü gününe girdi.

Bununla beraber petrol piyasası ABD Merkez Bankası’nın (Fed) nasıl bir politika izleyeceğine ilişkin ipuçları konusunda yarın başlayacak ve iki gün devam edecek olan para politikası toplantısını da takip edecek.

FED’in ekonomik aktiviteyi kısıtlayabilecek tedbirlerinin yakıt talebini azaltabileceği öngörülüyor. Batı yaptırımları sebebiyle Rus petrol ticaretinde ortaya çıkan problemlerin yarattığı hareketlilik, bu baskı sebebiyle aşağı yönlü harekete yerini bıraktı.

Brent ham petrolünün varil fiyatı haftanın ilk işlem gününde yüzde 0,8 düşüş sonrasında 102 dolara indi. Yüzde 0,8 gerileyen ABD hafif ham petrolü de 93,93 dolara düştü.

Ekonominin yavaşlayacağı yönündeki beklenti, piyasayı baskıladı

Konuya ilişkin değerlendirmeler yapan varlık yönetim firması Emori Fund Management’ın CEO’su Tetsu Emori, “FED’in agresif faiz artışlarının ekonomiyi yavaşlatacağına ve yakıt talebini azaltacağına ilişkin artan kaygılar sebebiyle petrol fiyatları baskı altında” sözlerini kullandı.

Finansal hizmetler sunan Fujitomi Securities baş analisti Kazuhiko Saito, “Libya ham petrol üretiminin tekrar başlamasının küresel arzdaki sıkışıklığı hafifleteceği yönündeki beklentiler sonrasında piyasa tonu düşüş eğilimini devam ettirecek” açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)