Özel bankalarda yeni vergi dönemi

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın açıklamasına göre 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren özel bankalar vergi tahsilatı yapamayacak. Daha öncesinde özel bankalar yatırılan vergileri üç gün hesaplarında muhafaza edebiliyorlardı. Kamu bankaları ise vergi tahsilatını sürdürecek.

EKONOMİ 28.11.2019, 11:28
Özel bankalarda yeni vergi dönemi

Dün Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı bankacılık sektöründe bulunan tüm özel bankalara bir bilgilendirme yazısı paylaştı.

Yazıya göre özel bankaların internet bankacılığı, ATM, merkez, telefon bankacılığı, şube dahil olmak üzere her türlü kanal aracılığıyla yapılan vergi tahsilatı uygulamasının 1 Ocak 2020 tarihinden sonra bitireleceği bildirildi. 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren özel banka müşterisi olan mükellefler, yani vergi ödeyenler, sadece Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmî internet sitesi üzerinden ya da bankalarının kredi kartları ile vergi ödemesi gerçekleştirebilecek.

Kurumlar ve vatandaşlar özel bankadan ödeme yapamayacak

Fakat mevzubahis yazının kamu bankalarına gönderilmediği, kamu bankalarının bu uygulamadan muaf tutulduğu iddia ediliyor. 

Kısaca her türlü vergi ödemek isteyen kurumlar veya vatandaşlar 1 Ocak 2020 sonrası vergi ödemelerini ya Gelir İdaresi Başkanlığı’na yapacak veya kamu bankaları tarafından ödeyecek.

Kamu bankalarına yönlendirme söz konusu

Üst düzey bankacılar, bu gelişmenin beklenmedik olduğunu, bu uygulamayla birlikte devletin gelir toplama kanallarını azalttığını belirtiyor. Olan uygulamada, mükellef olan tüm kurum ve vatandaşların vergilerini, müşterisi olduğu özel ya da kamu bankasının kanallarından çok hızlı ve rahat bir biçimde ödeme yaptığını belirten üst düzey bankacılar, getirilen yeni uygulama ile birlikte 1 Ocak 2020'den itibaren kurum ve vatandaşları kamu bankalarına yönlendireceğini düşünüyor.

Bankacılar, bir ay öncesine kadar özel bankalara yapılan vergi ödemelerinin hesapta üç gün bekletilebildiği ve üçüncü günün sonunda ödemelerin Gelir İdaresi Başkanlığı’na yönlendirildiğini belirtiyor. Fakat son bir ay boyunca yapılan uygulamanın değişti ve bankaların ödenen vergileri hesaplarında sadece bir gün tutabiliyordu.

Bankacılar, bu uygulamanın parasal anlamda bir fayda sağlamadıklarını vurguladı ve getirilen yeni uygulamanın mükellefler bakımından zor olacağını belirtti.

"Bu tasarrufun anlamı nedir?"

Cumhuriyet Halk Partisi'nden (CHP) Bülent Kuşoğlu, bu düzenleme hakkında şunları kaydetti:

“1 Ocak 2020’den itibaren vergi tahsilatını yalnızca 3 kamu bankası yapacak. Özel bankalar sadece kredi kartıyla yapılabilen vergi tahsilatlarını yapabilecek. Bu tasarrufun anlamı nedir?”

Yorumlar (0)